In 2050 moet iedereen van het gas af zijn. Althans, dat is het streven van de overheid. Ieder huishouden moet uiteindelijk dus energie halen uit elektriciteit, ook om te koken. Het koken op inductie is een van de opties om dit te doen.

Hoe werkt inductie?

Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd.

schoonmaken inductie

Voordelen

  • Door inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van koken.
  • De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.
  • Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.
  • Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spic en span.
  • Inductie is de zuinigste optie voor elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.

Nadelen

  • Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.
  • Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.
Inductie Smeg

Inductiekookplaat van Smeg

Kosten inductie

De aanschaf van een inductiekookplaat hoeft niet duur te zijn. Er zijn al alternatieven voor ongeveer € 100. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit lopen de prijzen voor de platen nogal uiteen. De meeste kookplaten kosten tussen de € 300 en € 800, maar er zijn ook uitschieters van € 1500 of zelfs € 2500. De hoogte van de kosten heeft ook te maken met de keuze voor een losstaande of ingebouwde inductiekookplaat.

Anderen lazen ook:  Gas besparen met een hybride warmtepomp

Er gaan dus ook wat kosten zitten in de aanschaf van nieuwe pannen. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Je kunt namelijk testen of jouw huidige pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Plaats een magneet op de bodem van de pan. Blijft deze hangen? Dan is de pan ook geschikt voor inductie. Als de magneet meteen loskomt, zal je toch speciale inductiepannen moeten aanschaffen. De prijzen voor een pannenset variëren van € 50 tot € 300, afhankelijk van de kwaliteit en het merk.

 

Groener Wonen nieuwsbrief