Door anders te gaan koken en om te gaan met voedsel draag je eenvoudig bij aan een beter klimaat. Volgens Milieu Centraal verspillen we jaarlijks ruim 34 kilo aan goed voedsel. Zonde voor het milieu en je portemonnee. Vind je duurzaam koken nog lastig? Met deze kookboeken kun je eenvoudig afvalvrij en vegan koken.

Duurzaam koken vegan kookboekGroene proteïne

Groene proteïne: Minder vlees en toch voldoende eiwitten

Vlees weglaten van je maaltijd is stap een, maar voor je gezondheid is het van belang om het vlees wel te vervangen. Door minder vlees te eten, heb je namelijk de kans dat je minder eiwitten binnenkrijgt. In haar boek Groene proteïne laat Therese Elgquist zien hoe je met plantaardige producten ook genoeg eiwitten eet. Er is veel keuze: van noten, zaden, peulvruchten tot aan bepaalde groenten als broccoli. Je leest niet alleen welke producten veel eiwitten bevatten, maar ook hoe je er heerlijke gerechten mee maakt. Probeer bijvoorbeeld eens dit heerlijke recept van bananenbrood met amandelsaus.

Meer ontdekken? Het boek Groene proteïne is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en o.a. bij Bol.com.

 

Duurzaam koken kookboek Zero Waste Koken

Zero Waste Koken

In het boek Zero Waste Koken deelt Florence-Léa Siry handige tips om zo min mogelijk eten weg te gooien. Het boek staat boordevol recepten en tips om ieder ingrediënt van je maaltijd volledig te gebruiken. Ontdek voor ieder ingrediënt drie mogelijke toepassingen zodat je geen restjes overhoudt. Probeer bijvoorbeeld een heerlijk zero waste recept met papillot van ananas.

Meer tips? Het boek Zero Waste Koken is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Duurzaam koken kookboek Afvalvrije keukencyclus

Duurzaam koken met Afvalvrije keukencyclus

Duurzaam koken en tuinieren zonder afval en voedselverspilling: hoe werkt het? In het boek Afvalvrije keukencyclus vind je alles wat je nodig hebt om restjes groenten en fruit, zoals wortels, stengels, knollen en zaden uit je keuken weer op te kweken in aarde of water. Met foto’s en duidelijke instructies wordt stap voor stap uitgelegd hoe je groenterestjes kunt opkweken tot nieuwe, lekkere planten. Gewoon op je aanrecht, je vensterbank of in de tuin. Dit boek helpt iedereen die (keuken)afval en voedselverspilling wil verminderen. Het is niet alleen leuk om ermee te experimenteren, maar het bespaart je bovendien ook een hoop in je portemonnee. Ga aan de slag een creëer je eigen een afvalvrije keukencyclus.

Anderen lazen ook:  Duurzame webshops

 

Duurzaam koken kookboek De kunst van no-waste

De kunst van no-waste

Je schrikt wel even als je hoort dat 35 tot 50 procent van de wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid. Dat gebeurt door telers, fabrikanten en verkopers, maar ook door consumenten. En tot die laatste groep behoren we zelf, dus daar kunnen we ook echt iets aan veranderen. Dat was ook de insteek van Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev toen zij het boek De kunst van no-waste schreven. Koop niet te veel, bewaar voedsel op de juiste manier én maak van je snijafval weer nieuwe gerechten. Op die manier kun je eenvoudig duurzaam koken. In hun boek delen ze heerlijke zero waste recepten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke laksa van garnalen.

Het boek is te koop in diverse boekhandels en online te bestellen via Uitgever Karakter en bij Bol.com.

 

Duurzaam koken kookboek Bish Bash Bosch

Plantaardig koken met Bish bash BOSH!

‘Eat more plants’! Deze aanmoediging staat groot op de homepage van Bosh.tv, het populaire platform van Henry Firth en Ian Theasby. Miljoenen mensen bekijken de aantrekkelijke foodvideo’s van het duo dat als BOSH! door het leven gaat. Samen delen ze dezelfde passie: beter zorgen voor de planeet door een plantaardig voedingspatroon te promoten. Dat gebeurt via video’s maar ook via boeken, zoals Bish, bash BOSH! met verrassende vegan recepten. Ontdek het zelf. Het boek is verkrijgbaar in diverse boekhandels en online te bestellen.

 

Lees ook: Energie besparen in de keuken

 

Groener Wonen nieuwsbrief