We gooien jaarlijks veel voedsel weg. Zonde! Dat vindt ook Florence-Léa Siry. In haar boek Zero Waste Koken geeft ze je handige tips om zo min mogelijk eten weg te gooien. Probeer bijvoorbeeld eens dit lekkere recept met papillot van ananas.

Aan de mooie, donkergroene, stevige bladeren kun je de rijpheid van de ananas niet aflezen. Maar trek een blad los en je weet snel meer, want het blad laat makkelijker los als de vrucht rijp is. Snijd de kroon er eerst af zodat je je hier niet aan prikt. Snijd de schil verticaal af, van boven naar beneden. Het werkt het efficiëntst om de ananas eerst in schijven te snijden en dan de donkere ‘ogen’ (tussen de 100 en 200 per ananas!) er met een scherp mes uit te snijden.

Hoe bewaar je de ananas?

Bij kamertemperatuur: tot hij rijp is (heel gelaten). In de koelkast: 3-5 dagen (gesneden). In de vriezer: 4-6 maanden (vruchtvlees en lege schil).

Ananas kweken

Zero waste recept met ananas

Hoewel heel smakelijk en rijk aan voedingsstoffen, is het hart van de ananas taai en moeilijk te kauwen. Je kunt het hart in een kan water doen om te aromatiseren of toevoegen aan een smoothie voor een vleug zoet. De schil en het hart van ananas zijn heerlijk in een aftreksel. Kook ze met specerijen in water, zeef de vloeistof en serveer warm of koud. Maak omwille van de hygiëne de schil schoon door hem te bestrooien met natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda) en dan te boenen met een groenteborstel; daarna afspoelen.

Vind je het leuk om compleet duurzaam aan de slag te gaan met ananasrecepten? Kweek dan je eigen ananasplant!

Wil je snel een zero waste recept met ananas op tafel zetten? Marineer dan eerst een proteïneproduct, zoals vis, zeevruchten, kip, tofu of tempé, en dan rooster je deze tussen 2 stukken ananasschil. Het sap uit de ananasschil zorgt voor een zoetige, exotische smaak.

Anderen lazen ook:  Recept: Bananenbrood met amandelsaus

Papillot met ananas - zero waste recept met ananas

Ingrediënten Papillot met ananas

  • 1 product met proteïne (vlees, vis, tofu)
  • marinade (Aziatisch, Mexicaans of Indiaas)
  • ananasschil

Bereiding

  1. Snijd de kroon en de harde kapjes van de ananas. Gooi dit alles in de biobak (of probeer met de kroon een sierplant te kweken!)
  2. Snijd van de ananasschil 2 stukken in een formaat dat bij de proteïne past. Gebruik het vruchtvlees voor wat je wil.
  3. Leg de gemarineerde proteïne als een sandwich tussen 2 stukken ananasschil. Voor meer stabiliteit kun je de ananassandwich met keukentouw of houten prikkers bij elkaar houden.
  4. Leg de papillot op een rooster op een vrij hete barbecue of in een hete, geribbelde grillpan. Rooster aan beide kanten ten minste 12 minuten, of tot de proteïne naar je smaak voldoende gaar is. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt dan gewoonlijk, omdat de ananasschil vrij dik is en niet zoveel warmte doorlaat.

 

Wil je meer tips over Zero Waste Koken? Bekijk dan het boek van Florence-Léa Siry.O.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Zero Waste Koken, boek, groener wonen, recept, knoflookbrood

Foto’s: Majorie Guindon