Heb je (snij)restjes en schillen van fruit en rauwkost over? Gooi ze dan niet weg. Je kan er eenvoudig siroop mee aromatiseren en deze kleur geven. Dit recept kan van pas komen als je recepten zoeter wil maken, maar ook om een wat verfijndere toets aan te brengen.

Extra tip: Gooi de pulp in de zeef niet weg. Deze kun je nog konfijten in water met suiker – verrukkelijk in allerlei recepten. Geef ze diverse levens: gekonfijte sinaasappelschillen worden bijvoorbeeld snoepfruit (1e leven), een snelle marmelade (2e leven) en blokjes die je kunt toevoegen aan desserts of stoofschotels (3e leven), en zo verder… Probeer uit!

Ingrediënten

  • 1 deel vloeistof (water, koffie, thee)
  • 1 deel geraffineerde suiker (wit of bruin)
  • basissmaak: (snij)restjes naar keuze (schillen, stelen, pitten)
  • vanillestokje waarvan je het merg al hebt gebruikt (naar keuze)
  • kruiden of specerijen naar smaak (naar keuze)

Bereiding

  1. Snijd de schillen en andere fruitrestjes fijn en doe ze in een middelgrote kookpan. Deze gaan de basissmaak leveren.
  2. Voeg voldoende suiker en water (in gelijke delen) toe om alles onder te zetten. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
  3. Laat alles sudderen op laag tot matig vuur. Roer af en toe, tot de siroop iets indikt en het vruchtvlees zacht wordt en uit elkaar begint te vallen (na circa 15 minuten).
  4. Schenk alles door een fijnmazige zeef. Gebruik de achterkant van een lepel om de resterende vloeistof uit de pulp te drukken. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot je de siroop gaat gebruiken.

Bij vochtige ingrediënten kan het meer dan 15 minuten duren, voordat ze veranderen in siroop. De pitten van sommige vruchten bevatten pectine en die stof maakt de siroop meestal dikker. Als de siroop verandert in gelei, gebruik deze dan als jam of om gerechten mee te glaceren.

Wil je meer tips over Zero Waste Koken? Bekijk dan het boek van Florence-Léa Siry.O.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Anderen lazen ook:  5x tips voor kringloopshoppen

Zero Waste Koken, boek, groener wonen, recept, knoflookbrood