In december geven we elkaar graag cadeaus die versierd zijn met glanzende verpakkingen en glitterige strikken. Elk jaar verdwijnen er meters inpakpapier en linten in de prullenbak. En dat is niet bepaald milieuvriendelijk. Ga daarom voor een duurzamere manier van inpakken en laat het traditionele cadeaupapier achterwege. Maar hoe kun je jouw cadeaus dan wel duurzaam inpakken? Met de herbruikbare Japanse furoshiki knoopdoek, een eeuwenoude inpaktechniek uit Japan. Campagneorganisatie Mission Reuse legt je uit hoe je met deze techniek jouw cadeaus zero waste én op een mooie manier kan inpakken. Waarom kiezen voor zero waste cadeaus inpakken? Dat leggen ze je graag hieronder uit.

Houd jij ook bergen inpakpapier over na een Sinterklaas- of kerstviering? Vaak gebruiken we dit papier maar één keer. Dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk. Maar we kunnen het toch recyclen? Helaas niet altijd. Veel cadeaupapier bevat namelijk plastic in de vorm van feestelijke printjes en glitters. De combinatie van plastic en papier maakt recyclen onmogelijk en zorgt voor veel extra afval aan het einde van de feestmaand. Daarbij komt dat er energie en grondstoffen nodig zijn voor de productie van inpakpapier. Geen inpakpapier gebruiken levert dus al snel milieuwinst op. Maar ja, een cadeau níet inpakken is natuurlijk ook niet zo leuk om te geven. Kies er daarom liever voor zero waste cadeau in te pakken.

Zero waste inpakken

De knoopdoek als duurzaam alternatief

Een duurzaam alternatief voor inpakpapier is ‘furoshiki’, een eeuwen geleden door de Japanners bedachte oplossing. Het woord betekent letterlijk: inpakdoek. Je kunt hiervoor eigenlijk elke (vierkante) doek gebruiken die je kunt vinden; een sjaal, een theedoek, een hydrofiele luier (leuk voor een kraamcadeau) of gewoon een stuk stof uit een stoffenwinkel. De inpakdoeken kun je op oneindig verschillende manieren om je cadeaus knopen, en ze gaan jarenlang mee. Het is dus een perfecte manier om zero waste cadeaus in te pakken.

Anderen lazen ook:  No Waste Army: Imperfectie met perfecte smaak

Furoshiki: Hoe werkt het?

De Japanse inpakkunst Furoshiki, vereist wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt maak je de mooiste cadeaus – zonder papier. Je pakt namelijk in met stof, wat makkelijk hergebruikt kan worden. Door ook nog reststoffen te gebruiken zoals een oud tafelkleed, ben je extra goed bezig. Mission Reuse heeft samen met Lush tutorials gemaakt van een aantal favoriete cadeauwikkels. Hier zie je hoe je eenvoudig een boek of 2 flessen inpakt of een eigen shoppingbag knoopt. Heb je nog stofrestjes, oude lakens of kleurrijke sjaals thuis liggen? Perfect, want meer heb niet nodig. Door zero waste cadeaus inpakken, bespaar je jezelf ook nog het gedoe met plakband.

Bekijk hieronder hoe je bijvoorbeeld een boek kan inpakken met furoshiki:

Over Mission Reuse

Mission Reuse is een meerjarige campagne, gericht op overheden, ondernemers en consumenten. Enviu, Recycling Netwerk en Natuur & Milieu zijn de initiatiefnemers van Mission Reuse. De organisaties willen voor zoveel mogelijk producten herbruikbare verpakkingen introduceren. En er samen met bedrijven en de politiek voor zorgen dat herbruikbare verpakkingen de norm worden. Zo snel mogelijk een einde aan onze wegwerpcultuur, dat is waar deze organisaties voor staan.

 

Hoe pak jij jouw cadeaus in?