Een fossielvrije toekomst waarbij ongeveer acht miljoen woningen aardgasvrij zijn. Dat is het doel voor de energietransitie voor het jaar 2050. Om dit te bereiken, zullen we meer dan één duurzame oplossing moeten toepassen. Feenstra helpt je om bij te dragen aan een duurzaam vooruitzicht.

Het is een flinke opgave, maar het is hard nodig voor het klimaat, voor onszelf en voor de volgende generatie. De oorlog in Oekraïne heeft ons bovendien laten zien dat we voor onze gasbehoefte nog te veel zijn aangewezen op andere landen. Er is een duurzame routekaart ontwikkeld om in de toekomst helemaal van het gas af te zijn. Deze routekaart bestaat uit drie transitiepaden: groen gas en/of waterstof in combinatie met hybride warmtepompen, all-electric en warmtenetten. Bij Feenstra zijn we actief op elk van de drie transitiepaden.

Een hybride warmtepomp

Vanaf 2026 is iedereen verplicht om bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een duurzame variant. Door nu al over te stappen op een hybride warmtepomp, hoef je over een paar jaar niet meer na te denken over een duurzaam systeem. Bovendien verbruik je met een hybride warmtepomp tot 70 procent minder aardgas voor het verwarmen van je woning. Op deze manier ben je dus minder afhankelijk van (buitenlands) gas.

energietransitie

De CO2-uitstoot neemt ook flink af en je energierekening gaat vrijwel zeker omlaag als je kiest voor een hybride warmtepomp. Zo’n hybride warmtepomp werkt namelijk op stroom en maakt in veel gevallen gebruik van energie uit de buitenlucht. Het werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een warm huis en de cv-ketel springt enkel bij als het buiten erg koud is. De ketel zorgt bovendien voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp kun je aansluiten op je bestaande of op een nieuwe cv-ketel. Ongetwijfeld zullen er in de toekomst technieken worden gebruikt die nu nog niet beschikbaar zijn. Tot het zover is, vormt de hybride warmtepomp een goede overbrugging in jouw woning.

All-electric

Wil je de cv-ketel compleet vervangen? Dan kun je voor een all-electric warmtepomp gaan. Er zijn diverse soorten warmtepompen, maar bij Feenstra kiezen we voorlopig voor de lucht-waterwarmtepomp. Dit doen we vanwege de gunstige verhouding tussen de aanschafprijs en het rendement. Je bespaart namelijk flink op je gasrekening en daardoor verdien je de investering van een warmtepomp gemiddeld binnen zeven tot vijftien jaar terug. Mocht gas de komende jaren nog duurder worden en elektriciteit goedkoper, dan zul je het nog sneller terugverdienen.

Een lucht-water-warmtepomp is een stuk zuiniger omdat het ongeveer driekwart van de warmte uit de lucht haalt. In de binnenunit zit een warmtewisselaar om het water op te warmen. Er is dus geen aardgas voor nodig, enkel elektriciteit. In een goed geïsoleerde woning kan een lucht-waterwarmtepomp het hele jaar door het huis en tapwater verwarmen. Wanneer je woning nog niet zo goed geïsoleerd is, kun je dus beter voor een hybride warmtepomp gaan. Let er ook op dat je voor een (lucht)-waterwarmtepomp in het algemeen een afgiftesysteem nodig hebt dat geschikt is voor lage temperaturen, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren.

Anderen lazen ook:  Doe mee en win

Warmtenetten

Een warmtenet is een centrale warmtebron die zorgt voor de verwarming en warm water in meerdere huizen, bijvoorbeeld een hele wijk, een flatgebouw of alle huizen in één straat. Vanuit de warmtebron stroomt warm water door een buizenstelsel langs alle aangesloten woningen. De temperatuur in huis regel je, zoals je gewend bent, met een kamerthermostaat en eventueel thermostaatknoppen op de radiatoren. In huis zijn dus weinig aanpassingen nodig, er hoeft alleen een warmtewisselaar geplaatst te worden.

Het aanleggen van een warmtenet kost wel veel werk; de straat en stoep moeten opengebroken worden om het buizenstelsel aan te leggen. Wanneer je woning wordt aangesloten op een warmtenet, is er geen gasaansluiting meer. Je zult een gasfornuis dus moeten inruilen voor elektrisch koken. Je bent natuurlijk afhankelijk van jouw omgeving of je je woning kunt aansluiten op een warmtenet. Bij je eigen gemeente kun je je laten informeren over duurzaamheidsplannen en ideeën.

Lagetemperatuurverwarming

Uit recent onderzoek van WarmingUP blijkt dat veel meer huizen geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming (ltv) dan tot nu toe werd gedacht. Dat is goed nieuws, want zo kun je makkelijk overstappen op een warmtepomp of een warmtenet. Een warmtenet is namelijk vooral rendabel als het warmte kan leveren aan woningen met een lagetemperatuursysteem. Feenstra heeft samen met Deltares en Leiderdorp Instruments ook een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het comfort van ltv. Er is gekeken naar 220 verschillende woningen. Het onderzoeksteam kon op afstand de cv-ketels beheren. Stap voor stap werd in een aantal woningen de aanvoertemperatuur van het water in de cv-ketel verlaagd naar 55 graden. Bij een andere groep werd de aanvoertemperatuur niet verlaagd. De deelnemers wisten niet bij welke groep ze hoorden en maandelijks vulden zij een enquête in over het verwarmingscomfort in huis. Zelfs op winterse dagen gaf maar een kleine groep aan het oncomfortabel koud te hebben in huis. Na twee jaar is gebleken dat 60 procent van de woningen verwarmd kan worden met een aanvoertemperatuur van 55 graden en 95 procent van de woningen met een aanvoertemperatuur van 70 graden. Dit houdt in dat deze huizen voor het grootste deel van het jaar verwarmd kunnen worden met een hybride warmtepomp zonder hulp van de cv-ketel.

 

Wil je meer weten over hoe Feenstra met de energietransitie omgaat?
Kijk op www.zorgeloos.nu