Om sneller ons aardgasverbruik terug te dringen, heeft het kabinet afgelopen mei een nieuwe maatregel aangekondigd. Vanaf 2026 zou de hybride warmtepomp de nieuwe standaard worden voor het verwarmen van woningen. Hoe kijken installatiebedrijven hier tegenaan en welke uitdagingen zien zij? Wij vroegen het aan Feenstra.

Wie vanaf 2026 een nieuwe cv-installatie nodig heeft, zou volgens het voorstel van het kabinet moeten overstappen op een duurzamer alternatief. De hybride warmtepomp is een oplossing, maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. In de laatste twee gevallen kun je jouw huis volledig verwarmen zonder aardgas, maar deze toepassingen zijn niet in iedere woning mogelijk.

Om zonder al te veel aanpassingen in je woning snel je gasverbruik te verlagen, wordt de hybride warmtepomp genoemd. Dit systeem verwarmt je woning door middel van elektriciteit en gebruikt alleen gas vanuit de cv-ketel voor tapwater en om je woning op heel koude dagen te verwarmen.

Besparen met een hybride warmtepomp

Een woning met een hybride warmtepomp verbruikt daardoor gemiddeld bijna 70% minder gas dan een woning met alleen een traditionele cv-ketel op aardgas. Het systeem is al langer te koop, maar het is nog relatief onbekend. “Warmtepompen bestaan natuurlijk al langer en het wordt steeds vaker toegepast in woningen, maar het is nog niet zo dat als je door je wijk rijdt je bij acht van de tien huizen een warmtepomp in de tuin ziet staan” vertelt Bas Blom, adviseur Duurzaam bij Feenstra.

“We zullen met z’n allen iets moeten gaan doen om het gasverbruik te verlagen. Niet elke woning is nu al geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp, maar vaak al wel voor de hybride variant en daarmee kan je al flink besparen.” Collega Jan Liefting, senior productmanager bij Feenstra, vult aan: “De aangekondigde maatregel is een goed zetje in de rug om mensen over de streep te trekken om duurzamere keuzes te maken. Het is een mooie stap naar een duurzamere toekomst.”

Feenstra hybride warmtepomp

Hoge gasprijzen

Met de huidige hoge energieprijzen willen veel mensen nu al overstappen naar een hybride warmtepomp om te besparen op hun energierekening. Bas vertelt: “Vooral de eerste weken dat dit allemaal ging spelen, heeft het toch behoorlijk paniek veroorzaakt bij mensen. Als je een hoge gasprijs ziet en je betaalt steeds meer, dan ga je niet twee jaar wachten maar wil je het liefst morgen al gaan besparen.”

De enorme vraag naar hybride warmtepompen heeft wel voor uitdagingen gezorgd. Door de snel stijgende vraag zijn in de gehele branche warmtepompen nu slecht verkrijgbaar. Dat heeft ook te maken met de nasleep van corona, waardoor er nog steeds een wereldwijd chip- en elektronicatekort is. Veel installatiebedrijven kampen hierdoor met leveringsproblemen.

Daarnaast speelt ook het tekort aan vakmensen mee. De verwachting is dat het materiaaltekort in de loop van 2023 opgelost zal zijn. Feenstra heeft hier vertrouwen in. “De oorlog in Oekraïne en de hoge gasprijs zijn niet alleen van invloed op Nederland, maar op meerdere landen in Europa”, vertelt Jan. “Er worden daarom nu fabrieken bijgebouwd om de productie te verhogen. Ook Nederland gaat fabrieken bijbouwen, al heeft dat wel wat tijd nodig. Maar omdat de overheid vrij duidelijk is in wat ze wil in de energietransitie, willen de fabrikanten wel investeren.”

Anderen lazen ook:  Gas besparen met een hybride warmtepomp

Klanten die op dit moment nog wachten op hun levering, hoeven volgens Bas overigens nooit te vrezen dat ze in de kou komen te zitten: “Je komt nooit zonder verwarming bij ons. Zeker bij een hybride warmtepomp is dat geen probleem, want dan is de cv-ketel er nog. Dan zorgen we ervoor dat de ketel goed werkt.”

Slimmer te werk

Het installeren van een hybride warmtepomp is arbeidsintensiever dan een cv-ketel. Samen met andere installateurs in het land is Feenstra daarom aan het kijken hoe dit proces slimmer aangepakt kan worden. Door landelijke, overkoepelende afspraken te maken bijvoorbeeld. “Nu doet een installateur alles”, vertelt Jan.

“Van gaten boren in de muren, elektrawerk tot aan de aansluiting. Als wij als installatiebedrijf ieder huis van A tot Z gaan doen, dan kost dat veel tijd. Misschien kan het elektrawerk al voorbereid zijn, de gaten in de muren al geboord en kan er nog wel meer werk van de installateur overgenomen worden. Ik geloof wel in een betere afstemming.”

Besparen met een Hybride warmtepomp

Wat kan ík doen?

Het duurt nog een paar jaar voordat het 2026 is, maar het is slim om alvast vooruit te denken. “Ga alvast plannen”, adviseert Jan. “Een ketel zou in principe vijftien jaar mee moeten kunnen gaan, maar als hij ouder is dan twaalf jaar moet je eigenlijk wel gaan nadenken over een vervolg. Hoe eerder je start, hoe meer tijd je hebt om weloverwogen keuzes te maken.”

Bas voegt daaraan toe: “Alles wat je al kunt doen aan isolatie, doe dat al. Het hoeft niet meteen iets groots te zijn als vloer-, dak- of spouwmuurisolatie, maar ook simpele naden en kieren dichten, en moet er een raam vervangen worden, plaats dan gelijk HR++ glas of triple glas. Door kleine stappen tegelijk, houd je de investering meer behapbaar en kun je het meer uitspreiden. Bereid je goed voor en denk over je woning na. Ik hoor vaak van mensen dat ze allerlei wensen hebben, maar bijvoorbeeld niet weten wat hun gasverbruik is. Ze weten wel hoeveel ze betalen per maand, maar niet wat ze nu precies verbruiken.

Het is goed om je in je huis te verdiepen en te kijken welke systemen je hebt en wat je zelf kan doen zonder al te veel investeringen. Met simpele aanpassingen kun je al flink besparen. De campagne van de overheid om je thermostaat één graad lager te zetten, helpt ook echt. Het is misschien even wennen, maar het helpt je direct besparen.”

Ook het op tijd bijvullen van de cv-ketel of het ontluchten van leidingen en radiatoren helpen. Op lagere temperaturen wassen, de was aan het droogrek laten drogen in plaats van in de droogtrommel, een waterbesparende douchekop gebruiken; er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om de energiekosten naar beneden te brengen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra