Naast je hypotheek of een eventuele verbouwing is ook een energielabel een aandachtspunt wanneer je kiest voor het kopen van een duurzaam huis. Is een groen A-label je hoogste prioriteit of hecht je toch meer waarde aan het karakter van een huis? En wanneer tref je verduurzamende maatregelen?

Het energielabel is in 2015 in het leven geroepen en vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning of gebouw. Hierbij staat een groen A-label voor een zeer zuinig huis en een rood G-label voor een zeer onzuinig pand. Op deze manier kunnen kopers in één oogopslag zien of een woning zuinig is en of het dus een goede investering is, of dat er juist nog veel aan moet gebeuren.

 

In de praktijk

In de praktijk zijn huizenjagers/woningzoekenden echter nog niet altijd bezig met duurzaamheid. Volgens makelaar Helga Verschuuren, van ERA vb&t makelaars (filialen in Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Breda), is een energielabel niet de doorslaggevende factor in de keuze voor een woning. ,,Zaken als locatie, de ligging in een wijk en het karakter van een huis zijn voor veel mensen toch nog het belangrijkst. Deze factoren zijn namelijk niet te veranderen. De energiezuinigheid van een huis is wel aan te passen’’, laat ze weten. Dit verklaart bijvoorbeeld ook waarom jaren 30 woningen of monumentale panden nog steeds zo in trek zijn.

Kopen van een duurzaam huis

Waar kun je opletten bij het kopen van een duurzaam huis?

Kies jij wel bewust voor het kopen van een duurzaam huis? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij de zoektocht naar jouw droomhuis. Om te bepalen hoe zuinig een pand is, wordt gekeken naar de aan- of afwezigheid van spouwmuren, of er een energiezuinige verwarming is geïnstalleerd, of er ten minste dubbel glas is en of er zonnepanelen zijn (of anders nog kunnen worden geplaatst). Als al deze zaken optimaal geregeld zijn, krijgt het huis een A-label. Mist de woning bijvoorbeeld de zonnepanelen, dan wordt dit vertaald in een lager label. Is er ook geen dubbel glas, dan daalt de gradatie nog verder. Ook is het slim om er al op te letten of een woning de mogelijkheid heeft tot elektrisch verwarmen en koken. Dit vanwege het feit dat we in 2050 compleet van het gas moeten zijn. Dit lijkt natuurlijk nog echt een ver-van-mijn-bedshow, maar uiteindelijk zullen kosten om je huis gasvrij te maken onvermijdelijk worden.

Anderen lazen ook:  Wat is een passiefhuis?

 

Wel of geen maatregelen?

De voordelen van een groen energielabel, en dus een zuinig huis, zijn minder CO2-uitstoot, meer wooncomfort door een behaaglijker binnenklimaat en een (in principe) lagere energierekening. In tien jaar tijd kan een ‘groen’ huishouden duizenden euro’s goedkoper uit zijn dan een ‘rood’ huishouden. Bovendien ligt een huis met een groen label over het algemeen beter in de markt, qua waarde en verkooptijd. Het verduurzamen van je woning is dus zeker geen slecht idee. Toch onderstreept Helga dat het treffen van energiebesparende maatregelen door verkopers, vlak voor verkoop, eigenlijk zelden wordt gedaan. Het is namelijk niet zo dat wanneer je bijvoorbeeld in spouwmuren investeert je hier ook meteen profijt van ondervindt, of dat je je verkoopprijs omhoog kunt gooien. ,,Bij een dergelijke maatregel moet men rekening houden met een terugverdientijd, die zich vertaalt in lagere energielasten’’, vertelt Helga.

Huizen

Meefinancieren in je hypotheek

Het verduurzamen van je woning is dus eigenlijk geschikter voor mensen die net een woning hebben gekocht en ook van plan zijn hier langer te blijven wonen. Deze energiebesparende maatregelen kunnen bovendien worden meegefinancierd in je hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om te lenen vanuit het Energiebespaarfonds en kun je bepaalde subsidies krijgen. Ook voor mensen die nog goed op hun plek zitten in hun eigen huis en niet van plan zijn snel te verhuizen, is verduurzamen rendabel. Deze investering verdient zich langzaam terug en uiteindelijk heb je profijt van de waardestijging van je woning.

 

Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Huis kopen – Ga je voor groen of karakter?’ uit Groener Wonen editie 2-2019