De meeste huishoudens hebben radiatoren of convectoren waarmee de lucht in huis wordt opgewarmd. Met een infrarood verwarmingspaneel wordt in huis geen lucht opgewarmd, maar wordt er warmte aangestraald. Je kunt het vergelijken met de zon. Als je in de zon zit, voel je direct de warmte. Ga je onder een parasol of in de schaduw zitten, dan voel je de warmte een stuk minder. Infraroodverwarming is net als de zon een directe warmtebron.

Infrarood als hoofdverwarming

In veel woningen is infraroodverwarming ideaal als bijverwarming. Je kunt infraroodpanelen aan de muur of aan het plafond plaatsen zodat je direct de warmte voelt vanuit je stoel of bank. Je kunt infrarood ook inzetten als hoofdverwarming in jouw woning. De panelen warmen namelijk niet alleen je lichaam op, maar ook de massa om je heen. Dit houdt in dat ook je muren, meubels en vloer worden opgewarmd. Doordat je massa opwarmt, is het een trage manier van verwarmen net zoals bij vloerverwarming. Het kost namelijk veel meer energie om een massa op te warmen dan om lucht te verwarmen. Het voordeel is wel dat massa op temperatuur houden weer veel minder energie kost. Wanneer je infraroodpanelen als hoofdverwarming gebruikt, kun je de panelen het best aan het plafond plaatsen voor optimaal gebruik.

Infraroodpaneel

Gezonde manier van verwarmen

Infraroodverwarming zorgt niet alleen voor een comfortabel binnenklimaat en een gelijkmatige temperatuurverdeling, er wordt ook geen stof in de lucht geblazen. Er ontstaat met deze manier van verwarmen op elk punt een stilstaande luchtlaag, waardoor fijn stof juist daalt. Zodra je gaat stofzuigen, zul je het meeste stof dus goed meepakken. Met panelen wordt de warmte per vertrek geregeld, waardoor je overal in huis een aangenaam klimaat hebt. Het is niet alleen een comfortabele en gezonde manier van verwarming, maar ook zuinig toepasbaar.

Zuinig verbruik van infraroodstraling

Gebruik je een infrarood verwarmingspaneel enkel als bijverwarming, bijvoorbeeld op zolder waar je maar één keer per week bent, dan kun je het paneel het beste weer uitzetten als je geen gebruik maakt van de ruimte. Als je infrarood gebruikt als hoofdverwarming, dan hoef je de panelen niet uit te zetten. Je kunt ze 24 uur per dag aan laten staan, want het opwarmen van het paneel kost veel meer energie dan het warm blijven. Infraroodverwarming is een duurzame optie als je het goed toepast. Bedenk wel dat het meer stroom zal verbruiken dan een warmtepomp doet, maar het zal, mits je het goed gebruikt, weer goedkoper zijn dan een cv-ketel.

Anderen lazen ook:  Binnenkijken: Duurzame klassieker

Verschillende soorten infrarood panelen

Wanneer je gaat denken aan infraroodverwarming is het belangrijk om niet zomaar een infrarood verwarmingspaneel aan de muur te plaatsen zonder je in te lezen. Je moet goed kijken welk paneel je neemt, waar je het plaatst en hoe je het gebruikt. Laat je dus goed adviseren voordat je infraroodverwarming neemt zodat de verwarming ook aan je verwachting zal voldoen. Er zijn diverse soorten panelen waar je uit kunt kiezen. Je hebt over het algemeen de keuze uit drie varianten qua temperatuur: panelen van 60 tot 90 graden, panelen van 100 tot 110 graden en panelen van 180 tot 190 graden. De eerste variant kun je toepassen aan de muur, bijvoorbeeld bij je bureau zodat je warm kunt werken. De tweede variant kun je zowel aan de muur als aan het plafond plaatsen in een vertrek in huis. De laatste variant kun je het best aan het plafond plaatsen in een hogere ruimte. Je kunt daarnaast ook nog kiezen uit verschillende materialen zoals aluminium, staal, glas, keramisch, spiegel of design. Het principe blijft hierbij hetzelfde, maar op deze manier kun jij kiezen wat goed in jouw interieur past.

FAQ

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming gebruikt stralingswarmte om objecten en mensen direct te verwarmen, vergelijkbaar met zonnewarmte. Het is energie-efficiënt, veroorzaakt weinig luchtcirculatie en biedt comfortabele warmte zonder convectie.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Infraroodverwarming straalt directe warmte uit naar objecten en mensen. Efficiënt, milieuvriendelijk, weinig onderhoud, geen stofverplaatsing, en het biedt flexibele, energiebesparende zoneverwarming.

Is infraroodverwarming goedkoper dan gas?

Ja, infraroodverwarming kan efficiënter zijn dan gasverwarming omdat het directe stralingswarmte levert, wat resulteert in minder energieverlies. Hoewel de initiële kosten variëren, kan de lagere energieconsumptie van infraroodverwarming op lange termijn kostenefficiënter zijn dan gasverwarming.

Hoever straalt infraroodverwarming?

Een wandinfraroodpaneel straalt ongeveer 3 meter. Dit is de gemeten afstand tussen het paneel en het te verwarmen object, zoals meubels of mensen. Een plafondinfraroodverwarmingspaneel heeft een bredere warmteverspreiding en kan wel tot 5 à 6 meter stralen, omdat de straling van bovenaf komt.