Duurzamer leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door voor duurzame alternatieven te kiezen, kun je elke dag een klein verschil maken! Wij geven wat tips voor alledaagse duurzame alternatieven.

Lease een jeans!

Wereldwijd wordt nog geen 1% van alle kleding gerecycled, en dat is zonde! Dat kan namelijk wel. Daarnaast is de mode-industrie een hele grote, maar ook vervuilende industrie. Jaarlijks wordt er 140 miljoen kilo kleding verbrand. Het Nederlandse bedrijf MUD Jeans wil hier iets aan doen. Je afgedankte spijkerbroek mag je terugsturen, zodat de jeans kan worden hergebruikt. Hoe het werkt? Je kunt een denim broek, voor zowel mannen als vrouwen, ‘leasen’ voor € 7,50 per maand. Het leasecontract voor de spijkerbroek stopt na twaalf maanden. De broek is nu jouw bezit. Je kunt je broek houden en pas opsturen, wanneer deze helemaal is versleten. De oude broek wordt dan gerecycled. Maar je kunt je broek na dat jaar ook terugsturen naar MUD Jeans en meteen een nieuw exemplaar ontvangen. Naast leasen, kun je de broeken ook kopen. Meer weten? Lees het interview met Bert van Son, CEO van Mud Jeans!

Duurzame alternatieven voor schoonmaakmiddelen

Wassen, afwassen, poetsen… We hebben nu eenmaal schoonmaakmiddelen nodig, maar ook hier zijn duurzame alternatieven voor. Zo is er het merk Seepje, dat schoonmaakmiddelen en wasmiddelen produceert op basis van 100% natuurlijke producten. Een voorbeeld hiervan is de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, die groeit in Nepal en India. In combinatie met water vormt de schil een soort natuurlijke zeep.

Tip: Je kunt ook schoonmaken met natuurlijke producten zoals rozemarijn of citroenolie. Benieuwd naar de recepten? Lees meer over schoonmaken met natuurlijke producten.

duurzame alternatieven

Bee’s wrap

Neem jij nog dagelijks broodjes mee in aluminiumfolie of stop je je boterhammen in een plastic zakje? Dan kun je heel gemakkelijk een duurzame stap zetten door te kiezen voor Bee’s wrap. Deze doeken, gemaakt van biologisch katoen, bijenwas en jojobaolie zijn een duurzame manier om voedsel te verpakken. Handig voor je broodjes, maar ook geschikt om schalen af te dekken. Ze houden kaas, groente, fruit, brood en nog veel meer producten langer goed en het belangrijkste: de doekjes zijn herbruikbaar. Na gebruik even afspoelen met koud water en weer op laten drogen!

Anderen lazen ook:  Airfryer-lasagne met aubergine en spinazie

duurzame alternatieven

Kies voor een duurzame energieleverancier

Het ligt misschien voor de hand, maar door te switchen naar een duurzame energieleverancier maak je een hele groene stap. Kies dan wel voor een leverancier die ook echt groene stroom levert die hier in Nederland is opgewekt en wees waakzaam voor sjoemelstroom. Wat dit is leggen we je uit in het artikel ‘Wat is groene stroom’. Een voorbeeld van zo’n duurzame energieleverancier is Greenchoice. Wist je dat Greenchoice zijn klanten beloont via het spaarprogramma Samen Greenchoice? Deelnemers van dit duurzaam spaarprogramma kunnen hun gespaarde punten inwisselen voor duurzame aanbiedingen, zoals korting op een spijkerbroek van MUD Jeans of schoonmaakmiddel van Seepje. Zo worden klanten geholpen om nog vaker duurzame keuzes te maken.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.