Netflix en Videoland kennen we wel, maar ken je WaterBear al? Dit is een ‘groene’ streamingsdienst met documentaires en series over de toekomst van onze planeet. De streamingdienst is gratis en je kunt zelf aangeven waar jouw interesses liggen, bijvoorbeeld klimaatactivisme, historie of dieren. Wij lichten alvast een paar titels van Waterbear voor je uit.

Cocaine Hippos

De documentaire Cocaine hippos gaat over de nalatenschap van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar. De Colombiaan kocht in de jaren tachtig een paar nijlpaarden uit Afrika. De dieren hebben zich flink voortgeplant, waardoor er inmiddels meer dan honderd nijlpaarden in Colombia leven. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en ze verstoren het ecosysteem. Dit maakt ze tot invasieve exoten. Natuurbeschermers, advocaten en de lokale gemeenschap willen samen kijken hoe en of ze de soort kunnen redden.

groene streamingsdienst

The True Cost

De prijs van kleding is al tientallen jaren aan het dalen, terwijl de kosten voor mens en milieu dramatisch zijn gestegen. In The True Cost wordt de vraag gesteld: wie betaalt nu echt de prijs voor onze kleding? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, word je meegenomen langs de meest glamoureuze catwalks tot de donkerste sloppenwijken. Influencers en modeontwerpers, maar ook activisten en wetenschappers vertellen over de impact van de modebranche.

groene streamingsdienst

Journey to the East

Kunnen moderne problemen een oude oplossing hebben? Filmmaker George Thompson gaat in Journey to the East een filosofisch avontuur aan. Hij woont diep in de bergen van China en daar ontdekt hij de filosofie van het taoïsme. Hoe kan het taoïsme ons helpen naar een vreedzamere en duurzamere manier van leven?

The Air We Breathe

Onze zuurstof is afhankelijk van de oceaan en daarom is het de missie van de internationale klimaatorganisatie Parley om onze oceanen te beschermen. In de serie The Air We Breathe laten de teams van Parley in Australië, Hawaï en Zuid-Afrika zien wat de unieke relatie tussen mens en oceaan is. In de afleveringen komt niet alleen plasticvervuiling aan bod, maar ook de lessen en inzet van lokale gemeenschappen die zich al decennialang inzetten voor het behoud van de zee.

Anderen lazen ook:  Groen genieten: tips voor een duurzame tuin

Return to Penguin City

Op Antarctica heeft een team van biologen een primitief basiskamp opgezet. Ze bestuderen daar de adéliepinguïn. Met behulp van geavanceerde technologie en veldonderzoek ontdekken ze hoe de dieren omgaan met de klimaatverandering. In het afgelopen decennium hebben brekende ijsplaten en verdwijnende ijsbergen de leefomgeving van de pinguïns namelijk flink veranderd.

Eat, Grow, Love

Hoe kun je bijdragen aan een duurzamere samenleving? Dat vragen veel mensen zich af. In Eat, Grow, Love staat permacultuur centraal. Zes mensen uit IJsland, Palestina, Amerika, Australië, het Verenigd Koninkrijg en India worden gevolgd in hun manier van leven. Ze maken stuk voor stuk gebruik van de principes van permacultuur. Ze verbouwen hun eigen voedsel en ze staan in verbinding met de natuur. Dit alles geven ze ook weer door aan de volgende generatie.

Ready, Set, Action: A collection of stories on the go from around the world

Een man zonder armen die met zijn blinde vriend bomen plant in China. Een Nieuw-Zeelandse biologe die haar leven en onderzoek wijdt aan orka’s. Een wetenschapper die naar het noordpoolgebied gaat, waar hij de grootste collectie zaadmonsters ter wereld bezoekt. Deze serie neemt je in negen afleveringen mee langs de meest inspirerende verhalen, allemaal opgenomen met een GoPro-camera.

Turlock

Wanneer het dierenasiel Animal Place in het noorden van Californië ontdekt dat een pluimveehouderij in het nabijgelegen Turlock wordt gesloten, komen ze in actie. Er worden namelijk 50.000 kippen achtergelaten om te sterven zonder voedsel of water en dat laten ze niet gebeuren. Een team van professionals en vrijwilligers probeert zoveel mogelijk kippenlevens te redden.

De ‘groene’ streamingsdienst WaterBear biedt een ruime selectie aan documentaires, films en series. Je kunt gratis een account aanmaken op de website of via download de app via de App Store of Android Store. Nog niet elke film of serie heeft ondertiteling, maar daar wordt aan gewerkt.