Sinds de coronacrisis is het bij steeds meer bedrijven de standaard om een deel van de week thuis te werken. Dat scheelt voor veel mensen niet alleen best wat reistijd, het zorgt ook voor minder uitstoot doordat er minder auto’s rondrijden. Wel is het belangrijk om thuis een fijne werkplek te hebben, zodat je net zo comfortabel en goed kan werken als op kantoor. Door bewuste keuzes te maken bij het inrichten van je werkruimte, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook een gezondere en productievere omgeving creëren. Denk daarom aan deze 6  tips om een duurzaam thuiskantoor te maken:

1 Kies voor duurzame materialen: Bij het uitkiezen van meubels en accessoires voor je thuiskantoor, let er dan op dat deze gemaakt zijn van duurzame materialen zoals gerecycled hout, bamboe of gerecyclede kunststoffen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar vaak ook van hoge kwaliteit en gaan dus langer mee. Win-win!

duurzaam thuiskantoor

2 Investeer in energiezuinige apparaten: Kies voor energiezuinige elektronica en apparaten, zoals computers, printers en verlichting. Let bij de aankoop op het energielabel en kies voor producten met een hoog rendement. Zo verbruik je minder energie en bespaar je op de lange termijn ook op je energierekening. Dat is erg fijn nu je meer thuis zit en dus thuis de energie verbruikt in plaats van op kantoor.

3 Gebruik natuurlijk licht en ventilatie: Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door je werkplek dicht bij ramen te plaatsen en zware gordijnen te vermijden. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik voor kunstmatige verlichting, maar zorgt ook voor een gezondere en productievere werkomgeving. Zorg ook voor voldoende ventilatie om frisse lucht binnen te laten en de behoefte aan airconditioning te verminderen.

duurzaam thuiskantoor

4 Minimaliseer papiergebruik: Probeer zoveel mogelijk digitaal te werken en papiergebruik te minimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld digitale notities en documenten in plaats van papieren versies. Of gebruik een uitwisbaar notitieboek, hartstikke handig en makkelijk. Als je toch papier moet gebruiken, kies dan voor gerecycled papier en print dubbelzijdig om het papierverbruik te verminderen. Een eenvoudige stap naar een duurzaam thuiskantoor!

Anderen lazen ook:  Alles op rolletjes

5 Groen doet je goed: Voeg planten toe aan je thuiskantoor om de luchtkwaliteit te verbeteren en een ontspannen sfeer te creëren. Planten helpen ook bij het verminderen van stress en het verhogen van de productiviteit. Kies voor luchtzuiverende planten zoals varens, drakenbloed en spinnenplanten voor maximale voordelen.

6 Toch naar kantoor? Reis duurzaam!: Als je af en toe naar kantoor moet reizen of voor zakelijke afspraken, kies dan waar mogelijk voor duurzame vervoersmiddelen zoals fietsen, openbaar vervoer of elektrische voertuigen. Dit vermindert niet alleen je ecologische impact, maar kan ook kosten besparen en is goed voor je gezondheid.

Hoe heb jij jouw thuiskantoor ingericht? En heb je nog tips om dit zo duurzaam mogelijk te doen? Laat het vooral weten in de reacties!