Al 25 jaar werkt tuinontwerper Gienus Reurink bij hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen. ‘Eén met de natuur in alles wat we doen’, daar staat het bedrijf voor. Dat zie je ook terug in de ontwerpen van Gienus. Het gebruiken van duurzame materialen, hergebruik en biodiversiteit zijn het uitgangspunt bij ieder project. En als het even kan ook het opvangen van regenwater. Gienus geeft je graag tips hoe ook jij een groene tuin kan creëren.

Meer groen dan verharding

Minimaal twee derde van je groene tuin zou moeten bestaan uit beplanting en maximaal een derde uit bestrating. Je hebt het misschien niet door, maar een tuin vol bestrating is in de zomer veel warmer dan een groene tuin. Dat komt doordat tegels en klinkers de warmte opnemen en in de avond weer uitstralen. Een groene tuin is veel koeler en het absorbeert ook meer regenwater. Ook in een kleine tuin is groen daarom van belang.

Groene tuin als je weinig plekt hebt

Een andere tip van Gienus: Hoe klein jouw tuin ook is, er is altijd ruimte voor een (niet al te grote) boom. Bomen zorgen voor zuurstof, vangen fijnstof op en absorberen CO². Ook geeft de boom je in de zomer een fijne schaduwplek en zorgt hij ervoor dat je tuin minder snel opwarmt. Probeer daarom voor een groene tuin altijd een boom te plaatsen.

Duurzame tuin pad

Materialen hergebruiken

Om een groene tuin te creëren hergebruik je zoveel mogelijk of kies voor tweedehandse materialen. Heb je toch nieuwe materialen nodig? Ga dan voor duurzame opties, zoals inlands douglashout, tamme kastanjehout, cortenstaal en olivijn grind. Dat laatste grind absorbeert CO² uit de lucht.

Duurzame erfafscheiding

Kies als erfafscheiding van je groene tuin bij voorkeur voor een haag. Een haag haalt fijnstof uit de lucht en is een prettige broedplaats voor vogels. Wil je toch liever een schutting? Neem dan een aantal klimplanten die langs je schutting omhoog klimmen. Ook een gevel kun je goed vergroenen met klimplanten.

Tip: Laat slingerende klimplanten, zoals blauweregen, clematis of Akebia quinata langs staaldraad (bevestigd met afstandhouders) omhoog klimmen.

Anderen lazen ook:  Tips voor een duurzame tuin – Lodewijk Hoekstra

Regenwater opvangen in een regenton

Water in de tuin

Dierenleven trek je aan door water in je groene tuin. Dat hoeft niet per se een vijver te zijn; een ingegraven speciekuip gevuld met water en eventueel wat waterplanten is ook al voldoende. Leg wel een loopplankje neer zodat kikkers uit je vijver kunnen komen. Heb je geen ruimte voor een vijver of minivijver? Met een grote vogeldrinkschaal kun je naast vogels ook libellen lokken.

Regenwater in de groene tuin gebruiken

In Nederland regent het regelmatig. Daar kan je in jouw groene tuin mooi gebruik van maken. Vang regenwater op om het te gebruiken voor het besproeien van je planten op droge dagen. Koppel de regenpijp af en laat het regenwater naar een wadi stromen, waarna het vanzelf in de grond wegzakt. Een wadi is niet meer dan een kuil of greppel die als waterbuffer dient.

De laatste jaren valt er vaak meer regen dan we aankunnen. Door daar tijdens het ontwerpen van je groene tuin rekening mee te houden, kun je erop voorbereiden. Bij een pad van staptegels in plaats van klinkers of tegels kan regenwater bijvoorbeeld makkelijker wegzakken in de ondergrond. Ingegraven hydroblokken vormen ook een goede waterbuffer voor overtollig regenwater. Het water infiltreert daarmee op een natuurlijke wijze in de ondergrond.

Groendak

Ga voor een groendak

Je kan niet alleen meer groen in je tuin aanbrengen, maar ook op je dak. Maak een groendak op de uitbouw of berging. Een eenvoudig sedumdak zorgt al voor extra wateropvang en meer biodiversiteit.

Een groene tuin en dan?

Wanneer je een groene tuin hebt aangelegd of je tuin hebt verduurzaamd, wil je deze natuurlijk ook op een milieuvriendelijke wijze onderhouden. Daarom kun je ook onkruid het beste milieuvriendelijk verwijderen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en gebruik organische mest in plaats van kunstmest. Lees hier nog meer duurzame tuin tips.

 

Dit artikel is afkomstig uit Groener Wonen magazine 02 2020, waarin nog meer duurzame tuin tips en het complete interview met tuinontwerper Gienus Reurink leest. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.