Als de zon schijnt, genieten we volop van onze tuin. Maar een buitenkeuken, zwembad of zelfs tuinverlichting kunnen behoorlijk wat energie verbruiken. Wij geven tips om in de tuin zuinig met energie om te gaan.

 

Geautomatiseerd gereedschap of handgereedschap?

Grasmaaien is tijdens de zomer een tijdrovende tuinklus. Door een elektrische grasmaaier te gebruiken, maar je het werk natuurlijk een stuk makkelijker. Maar, wie energie wil besparen, kan beter kiezen voor handgereedschap. Mooie bijkomstigheid: je hebt meteen een goede workout. Kies je toch voor elektrisch gereedschap? Kijk dan ook even naar het energielabel, zo kun je toch voor de meest energiezuinige variant kiezen.

Tuinverlichting

Om te voorkomen dat je tuinverlichting onnodig lang brandt, kun je kiezen voor een tijdschakelaar. Ook is het slim om ook buiten ledlampen te gebruiken. Een ledlamp is tot wel 85% zuiniger dan een halogeenlamp en heeft ook nog eens een langere levensduur. Het meest energiezuinig is natuurlijk om buiten verlichting op zonne-energie toe te passen. Er zijn vele varianten te verkrijgen. Van lampjes die je in de grond prikt tot bonte lichtsnoeren.

Lees meer: Energie besparen in en om het huis

energie besparen tuin

Vijverpomp

Heb je een vijver in de tuin? Dan kan de pomp een grote energieslurper zijn. Ook hier geldt weer; mocht je een nieuwe pomp aanschaffen, kijk dan altijd naar het energielabel. Dit kan al een flinke besparing opleveren. Ook hoeft de pomp niet de hele dag aan te staan, dus ook hier kan een tijdschakelaar een oplossing bieden. Wil je helemaal geen pomp meer gebruiken en zo energie besparen? Kies dan voor een vijver met speciale vijverplanten met een reinigende functie. Beperk wel het aantal vissen, die zorgen er namelijk voor dat het water sneller vuil wordt.

Zwembad

Een zwembad is natuurlijk erg leuk, maar kost ook veel water én stroom indien je dit verwarmt. Je kunt het zwembad het best dagelijks afdekken met een speciaal afdekzeil. Hiermee beperk je de mate waarin het zwembad afkoelt en voorkom je dat het water vuil wordt. Een duurzaam en ecologisch alternatief voor een zwembad is een zwemvijver. Een mooie bijkomstigheid: hier heb je het hele jaar plezier van!

Anderen lazen ook:  Zelf compost maken

Monitor je gebruik

Wanneer je energie wilt besparen, is het belangrijk te weten hoeveel energie je precies verbruikt. Kijk niet alleen naar de apparaten in huis, maar ook buiten. Zeker in de zomer kan daar veel verbruik zitten. Duurzame energieleverancier Greenchoice maakt het energieverbruik voor haar klanten inzichtelijk door middel van een app. In de app vind je BOKS Slim, een gratis energiebespaarservice. Je krijgt inzicht in het verbruik in verschillende categorieën en ontdekt zo heel snel waar er voor jou nog wat te besparen valt.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.