De biodiversiteit verbeteren, een groener straatbeeld creëren en het riool ontlasten: een groendak helpt mens en milieu. Steeds meer mensen nemen zo’n groendak en gemeenten en waterschappen stimuleren dit met subsidies voor de aanleg.

“Er zit een enorme groei in particulieren die een groendak nemen”, zegt Sander Scheper, voorzitter van Stichting Roof Update. “Men wil toch een bijdrage leveren aan een betere wereld en het ziet er gewoon mooier uit dan een zwart dak.”

Groendak aanleggen

Voordat je een groendak kunt (laten) aanleggen, is het belangrijk om je dak zelf te inspecteren. Niet elk dak is namelijk geschikt. Uiteraard moet de kwaliteit van het dak goed zijn en moet het dak het gewicht van een groendak kunnen dragen.

Groendaken bestaan uit drie verschillende lagen: een drainagelaag, een groeilaag en de vegetatie. De dakbedekking moet wortelwerend zijn of er moet een wortelwerende folie worden aangebracht.

Groendak

Bestaande of nieuwbouw

Je kunt op zowel nieuwbouw als bestaande bouw een groendak laten aanleggen. Volgens Keesjan Hobo van Ekogras is het bij nieuwbouw geen probleem, maar bij bestaande bouw moet je goed opletten dat er uiteindelijk geen vochtproblemen ontstaan. Keesjan: “Met een groendak wordt het dak namelijk dampdicht gemaakt. Als het vocht van de winter niet kan uitdampen in de zomer, kan dat gaan verzadigen. En dan begint de ellende. Het is dus heel erg belangrijk dat er bij geïsoleerde dakopbouw een dampremmende laag aanwezig is. Het is niet altijd mogelijk om dit zomaar aan te brengen zonder dat het dakbeschot verwijderd moet worden. Heb je dus een dak dat gedateerd is? Dan kun je beter nog even wachten met de aanleg van een groendak, totdat je het dak laat repareren. Als je het doet, doe het dan gelijk helemaal goed.”

Extensief en intensief

Is je dak geschikt? Dan kun je kiezen tussen een extensief of intensief groendak. Bij een extensief groendak, ook wel vegetatiedak genoemd, wordt een dunne, lichte laag van 4 tot 15 cm substraatdikte aangebracht. Ook is een lichtgewichtdak met minerale wol mogelijk. Er wordt als beplanting gekozen voor onder andere sedum, kruiden of grassen. “Extensieve daken hebben relatief weinig onderhoud nodig, maar ik zou wel aanraden om minimaal elk jaar een inspectie te doen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er zaden van de berk opgewaaid zijn en die wil je niet op je dak hebben. Soms is het ook van belang om het groendak te bemesten, zodat het mooi groen blijft”, zegt Sander.

Een intensief dak heeft een dikkere substraatlaag van meer dan 15 cm en is vanzelfsprekend veel zwaarder dan een extensief dak. Een intensief groendak heb je vanaf ongeveer 250 kilo per vierkante meter. Daarnaast heeft zo’n dak meer onderhoud nodig, maar je hebt ook veel meer keuze uit planten, struiken en zelfs bepaalde bomen. Een intensief groendak geeft je het echte ‘tuingevoel’, zoals een tuin op de ‘begane grond’ dat kan doen. Zo is het mogelijk om een intensief dak zo in te richten dat je erop kunt lopen; dat kan bij een extensief dak meestal niet.

Anderen lazen ook:  Eigen duurzame groenten, zonder vuile handen

Groendak planten

Opvangen regenwater en stimuleren biodiversiteit

Een groendak heeft als groot voordeel dat het bijdraagt aan de biodiversiteit, want het trekt veel dieren aan zoals bijen en vlinders. Daarnaast heeft het als voordeel dat het regenwater opvangt. Sander: “De plantjes nemen natuurlijk water op én er zit een drainagelaag in waar overtollig regenwater wordt gebufferd. Als planten water verdampen, geeft dit weer een koelend effect en dat is in de stad noodzakelijk. Met het veranderende klimaat hebben we steeds meer te maken met hevige regenbuien en dat zorgt voor overbelasting van de riolering. Het opgevangen water kunnen mensen weer gebruiken in het grijswatercircuit.”

Advies, aanleg, inspectie en onderhoud

Voor advies, inspectie, aanleg en onderhoud kun je terecht bij Groendakcoach. “Wij zijn, zoals de naam al zegt, een coach voor iedereen die iets met een groendak wil”, vertelt Marc Rotmans, directeur van Groendakcoach. Op een goede dag legt Groendakcoach 250 m2 groendak aan. Een gemiddeld groendak aanleggen duurt een half uur, afhankelijk van de grootte. Groendakcoach is er niet alleen voor de aanleg, maar ook voor de begeleiding van mensen die het zelf willen aanleggen. Marc: “Slechts 5 procent van onze klanten legt zelf een groendak aan, dat is dus een kleine groep. Toch is het aanleggen van een groendak helemaal niet ingewikkeld. Mensen zijn vaak te onzeker, terwijl dat nergens voor nodig is. Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid, die staat voorop.”

De vegetatie die veelal gebruikt wordt door Groendakcoach is een sedummix van zo’n 14 verschillende plantjes. Marc: “Er is veel variatie mogelijk. We hebben ook mixen, speciaal om vlinders en bijen aan te trekken, daar zitten dan meer kruiden en bloemen in. Het is wel zo dat bij meer bloemen en planten het gewicht ook zwaarder wordt. Daar moet je dus altijd rekening mee houden.”

 

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen editie 01 2020. Het complete artikel lezen? Bestel Groener Wonen online via Vipwinkel.nl.