In de winter doen we al snel alle ramen dicht om de kou buiten de deur te houden. Toch is dat niet zo slim. Je huis ventileren in de winter is juist erg belangrijk. Door een goede ventilatie zorg je er namelijk voor dat het vocht uit je woning gaat.

In iedere woning is vocht aanwezig. Wanneer er teveel vocht in je huis aanwezig is, kan dat schimmel veroorzaken. Daarnaast kan het ook gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en longaandoeningen zoals astma. Voor een fris en gezond binnenklimaat is het daarom belangrijk om je huis te ventileren.

Verschil tussen ventileren en luchten

Veel mensen denken dat even de deuren tegen elkaar openzetten om te luchten hetzelfde is als ventileren. Dat is niet het geval. Luchten is niet voldoende om te zorgen voor een gezonde luchtstroom in huis. Het is wel even fijn om een frisse wind naar binnen te laten waaien, maar deze verdwijnt weer snel uit je woning. Het is belangrijk dat je continu voldoende frisse lucht in je huis krijgt.

Heb je jouw huis verduurzaamd door te isoleren? Dan zijn vaak alle naden en kieren gedicht. Dat is goed om de warmte binnenshuis te houden, maar zo houd je ook de frisse lucht buiten. Door roosters in je ramen te plaatsen zorg je voor een continue luchtstroom.

Je huis ventileren in de winter

Waarom is het juist in de winter van belang om je huis te ventileren? In de zomer zijn we vaak buitenshuis te vinden. Het is warm en we zetten sneller de ramen en deuren open als we thuis zijn. In de winter gaan we snel naar binnen en zijn we meer in huis te vinden. We willen het thuis lekker warm hebben, dus de ramen blijven dicht en de verwarming gaat aan. Je huis ventileren in de winter is daarom juist goed. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je kan juist energie besparen door frisse buitenlucht naar binnen te halen. Het verwarmen van vochtige lucht is namelijk veel lastiger dan het verwarmen van droge lucht.

Anderen lazen ook:  Ventilatie in huis

Hoe kun je jouw huis ventileren?

Zet de luchtroosters in je huis altijd open. Maak deze ook twee keer per jaar goed schoon. Ga je douchen of koken? Zorg ervoor dat je extra ventileert. Maak bij het koken gebruik van een afzuigkap. Laat deze ook na het koken nog even aan om alle schadelijke stoffen af te voeren. Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand of zet het badkamerraam een half uurtje open. Daarnaast is het slim om je was buiten te laten drogen. Hang je het toch liever binnen op? Zorg dan dat de ruimte goed geventileerd is. Ook als je gaat klussen in huis of wanneer veel mensen in huis zijn, is het belangrijk om extra te ventileren.

Huizen die na de jaren 80 zijn gebouwd beschikken vaak over een mechanisch ventilatiesysteem. In zo’n systeem voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Met een regelknop of schakelaar kun je de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen regelen.

Heb je geen mechanische ventilatie in huis? Zo’n systeem kost rond de 400 euro, dat is exclusief eventuele aanlegkosten voor de ventilatiekanalen in je huis. Laat je adviseren door professionele bedrijven om te bepalen welk systeem geschikt is voor jouw huis.

 

  • * De link naar Greenchoice is een affiliate link

Groener Wonen nieuwsbrief