Let jij al op je verwarming? Doe je dat nog helemaal niet, dan kun je veel energie besparen door dit wel te doen. Door op je verwarmgedrag te letten, kun je tot wel 700 euro per jaar besparen! Wij geven acht tips voor energie besparen op verwarming. 

Energie besparen op verwarming 

  1. Deurdrangers

Plaats deurdrangers of deurveren op alle deuren in huis; hiermee voorkom je dat deuren onnodig openstaan en zo warmte uit een ruimte verloren gaat.

  1. Verwarm de gang en slaapkamer niet

In de hal van de woning of andere ruimtes waar je niet vaak komt, kun je de verwarming dichtdraaien. Ook de slaapkamer hoef je eigenlijk niet te verwarmen, in ieder geval niet zo warm als bijvoorbeeld de woonkamer. Je slaapt namelijk beter in een koele ruimte.

  1. Zet de thermostaat één graadje lager

Door de thermostaat één graad lager te zetten dan je gewend bent, kun je al flink wat energie besparen zonder dat je het echt merkt. Is het wat fris? Trek dan een dikkere trui aan of sla een dekentje om.

  1. Kies voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je slimmer verwarmen. Ben je bijvoorbeeld vergeten de verwarming uit te zetten? Dan kun je dit gewoon vanaf een afstand doen. Door je verbruik bij te houden via een energieverbruiksmanager krijg je ook meer inzicht welk deel van jouw energie op gaat aan verwarming.

  1. Zet de verwarming eerder uit

Zet de verwarming ’s avonds eerder uit en zet de thermostaat ’s nachts (en overdag wanneer er niemand is) op 15 graden. Heb je vloerverwarming, zet de thermostaat dan op 17 tot 18 graden. Een hardnekkig misverstand is, dat het veel energie kost om de woning ’s ochtends weer op te warmen, wanneer je de thermostaat ’s nachts lager zet. Dit kost wel energie, maar minder dan wanneer je de hele nacht het huis op temperatuur zou houden.

Anderen lazen ook:  Nooit meer douchen & andere snelle bespaartips

energie besparen op verwarming

  1. Kies voor slimme radiatorknoppen

Er zijn slimme radiatorknoppen te verkrijgen die herkennen wanneer er een raam open staat. Zo voorkom je verspilling van energie! 

  1. Plaats een radiatorventilator

Een radiatorventilator is een klein kastje dat je onder de radiator plaatst; hiermee wordt de warme lucht sneller in huis verspreid en komt de woning sneller op temperatuur.  Ook is het slim om radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen; hiermee wordt de warmte weerkaatst.

  1. Houd radiatoren vrij

Wanneer er gordijnen of meubels voor een radiator staan, gaat er veel warmte verloren. Houd radiatoren daarom vrij.

Beter isoleren betekent minder verwarmen!

In een goed geïsoleerde woning gaat minder warmte verloren. Isoleren is daarom een heel nuttige maatregel om energie te besparen. Verschillende soorten isolatie zijn gemakkelijk te uit te voeren en leveren direct een besparing op.

 

Groener Wonen nieuwsbrief