Als je zoekt naar tips om gas te besparen met je verwarming kom je vaak de term ‘radiatorventilator’ tegen. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe helpt het je energie besparen? We leggen het je graag uit.

Wat is een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is precies zoals de naam al zegt een klein apparaat met ventilatoren die je aan je radiator bevestigt. Heb je een radiator met een dubbele of driedubbele plaat? Dan kun je een radiatorventilator plaatsen.

Wanneer je verwarming aan gaat, zal de ventilator ervoor zorgen dat de warme lucht zich sneller door je kamer verspreidt. Het zal daardoor eerder comfortabel warm zijn in de kamer, waardoor je verwarming minder lang of minder hard aan hoeft. Hierdoor bespaar je energie. De radiatorventilator sluit je aan op het stopcontact. Het verbruikt echter weinig stroom, dus het kost je niet veel energie.

Over het algemeen maken radiatorventilatoren wel wat geluid. Sommigen ervaren dit als storend. Probeer dus eerst één ventilator uit, voordat je je woning vol hangt.

Radiatorventilator luchtstromen

Typen radiatorventilatoren

Er zijn radiatorventilatoren die je met magneten aan de onderkant van je radiator bevestigt, maar sommige leg je juist bovenop je radiator. Soms heb je daarnaast genoeg aan één radiatorventilator, maar bij andere modellen heb je er meer nodig. Er zijn standaardformaten, maar ook ventilatoren die op een gewenste lengte te bestellen zijn.

De kosten liggen tussen de € 35 en € 330, afhankelijk van het type en de grootte van het apparaat.

Combineren met een warmtepomp

Gebruik je een warmtepomp die aangesloten is op radiatoren? Ook dan kan een radiatorventilator handig zijn. Een warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Het kan daardoor langer duren voordat je woning comfortabel warm is. Wil je je kamer toch snel op temperatuur krijgen? Dan kan een radiatorventilator je helpen de kamer sneller op te warmen.

Anderen lazen ook:  Binnenkijken in Oirschot: Wonen en werken op één droomplek

Radiatorfolie

Radiatorfolie

Naast radiatorventilatoren bestaat er ook radiatorfolie. Dat is een soort zilverfolie die je tegen de muur of de achterkant van een radiator bevestigt. De folie reflecteert de straling van de radiator, waardoor de warmte beter de kamer in geleid wordt.

Een buitenmuur isoleren is de beste manier om warmteverlies tegen te gaan. Als je dat nog niet kan doen, is radiatorfolie een goede oplossing. Per vierkante meter folie kan het je een gasbesparing van ongeveer € 8 opleveren.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.