Met een pelletkachel kun je je woning verwarmen zonder gas. Je maakt gebruik van houtpellets. Met een losse pelletkachel kun je één kamer verwarmen. Voor het verwarmen van je hele huis kun je een pelletkachel-cv gebruiken. Maar hoe duurzaam is deze manier van verwarmen eigenlijk? 

In een pelletkachel gebruik je pellets (houtkorrels) in plaats van blokken hout zoals bij een houtkachel. Als je je hele huis wil verwarmen op deze manier, maak je gebruik van een pelletkachel-cv die is aangesloten op je radiatoren. Het reservoir van de kachel vul je dan regelmatig bij met pellets. Door middel van een automatisch systeem worden de pellets naar de juiste plek gebracht waar het verbrand wordt. De kachel is aangesloten op een ventilator die de rookgassen en fijnstof naar buiten afvoert via een pijp of schoorsteen.

Invloed op gezondheid en klimaat

Al langere tijd is er discussie over het verwarmen met een pelletkachel. Door het verbranden van hout komt er CO2 en fijnstof vrij, wat weer van invloed kan zijn op je gezondheid en het klimaat. Fijnstof is schadelijk voor je gezondheid, dat staat vast. Het gaat experts meer om de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt in vergelijking met andere kachels. Zo zou een pelletkachel volgens metingen schoner zijn dan een gewone houtkachel. Als je jouw houtkachel of open haard vervangt voor een pelletkachel, zal de hoeveelheid fijnstof in je woning dalen. Een veel gehoord tegengeluid is echter dat het gebruik dan wel hetzelfde moet zijn. Als je vaker gaat stoken dan je voorheen met je open haard of houtkachel deed, zal de hoeveelheid fijnstof niet dalen. Daarnaast is de luchtkwaliteit op veel plekken in Nederland al slecht en wordt dit alleen nog maar erger met een kachel. Een hybride of volledig elektrische warmtepomp is voor je gezondheid beter, omdat het minder fijnstof uitstoot.

Anderen lazen ook:  Energiezuinig klussen

Experts zijn het er daarnaast niet over eens dat hout een duurzame energiebron is. Je stoot weliswaar CO2 uit tijdens het verbranden van hout, maar sommige experts denken dat dit weer opgenomen wordt door groeiend bos. Anderen zijn hier echter niet van overtuigd. Daarnaast zijn pellets ook niet klimaatneutraal. Tijdens de bosbouw en het transport worden nog fossiele brandstoffen gebruikt.

Pelletkachel

Wat wil je met jouw pelletkachel bereiken?

Wanneer je een pelletkachel vooral wilt gebruiken voor de sfeer, is het een beter alternatief dan een open haard of houtkachel. Gebruik je de kachel maximaal 2 avonden per week, dan zal het voor weinig luchtvervuiling in huis en overlast bij je buren zorgen. Het betekent wel dat je nog een tweede verwarmingssysteem nodig hebt om je woning behaaglijk te houden.

Gebruik je de pelletkachel als je hoofdverwarming, dan heb je hem waarschijnlijk dagelijks aan tijdens het najaar en de winter. Er komt dan veel meer fijnstof vrij dan bij een verwarming op gas of stroom. Ben je de enige in jouw wijk met een pelletkachel? Dan zal de overlast nog wel meevallen. Als meerdere buren echter ook regelmatig de kachel aan hebben staan, kan dat de lucht flink vervuilen.

In een huis dat moeilijk te isoleren is, zoals een monumentale boerderij, is een pelletkachel een goede optie. Het is voor dit soort woningen vaak lastig om aangesloten te worden op het warmtenet. Het is simpelweg te duur om voor één huis een kilometerslange buis door te trekken. Een pelletkachel is dan een relatief eenvoudige manier om je woning te verwarmen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.