De winter is aangebroken en dat betekent dat de verwarming weer een graadje hoger staat. Het liefst zitten we er allemaal warmpjes bij, maar dan wel zonder een al te hoge energierekening. Mariken Stolk is energie expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en zij geeft tips om zuinig te verwarmen in een huis dat minder tot niet geïsoleerd is.

Dé stap naar een duurzamer huis is natuurlijk isoleren. Je bespaart er uiteindelijk energie en geld mee, maar het is niet voor iedereen mogelijk om zo’n investering te doen. Wat wel iedereen kan doen, is alle deuren in huis goed sluiten om minder warmte te verliezen. “Dat is eigenlijk de allergrootste klapper om op te besparen, want door je deuren gesloten te houden en alleen de ruimtes te verwarmen waar je ook echt bent, kun je al zo’n € 250 per jaar besparen. En dat zonder in te leveren op wooncomfort”, zegt Mariken.

Zuinig verwarmen

Zet je thermostaat omlaag

Een andere maatregel die Mariken benoemt om zuinig te verwarmen zonder isolatie is de thermostaat op vijftien graden zetten als je van huis bent of gaat slapen. “Het levert misschien niet net zo’n grote besparing op als met het sluiten van deuren, maar het scheelt toch al snel €100 per jaar. De meeste huizen zijn in het bezit van een klokthermostaat waarmee je de thermostaat nog makkelijker kunt bedienen. En door de verwarming al op 15 graden te zetten een uur voor je weggaat of naar bed gaat, bespaar je nog meer.” Het kost overigens minder energie om de hele nacht het huis op 15 graden te houden dan om ‘s ochtends het huis weer opnieuw op te laten warmen. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen ’s ochtends te lang.

Volgens Milieu Centraal is het niet aan te raden om ‘s nachts de verwarming in de woonkamer helemaal uit te zetten als je huis niet goed geïsoleerd is. Je bespaart wellicht op energie en kosten, maar je huis kan wel vochtig worden en dat kan voor schimmelvorming zorgen. Er is minder kans op vochtproblemen wanneer het buiten vriest, maar ook dan kun je de verwarming beter niet helemaal uitdraaien want hierdoor kunnen je leidingen bevriezen.

Zuinig verwarmen

Eén graad verschil

Door de maatregelen rondom corona is thuiswerken gebruikelijker geworden en dat betekent dat we ook overdag meer thuis zijn. Natuurlijk zet je je verwarming dan liever niet op vijftien graden en dat hoeft volgens Mariken ook niet. Wat je wel kunt doen om zuinig te verwarmen is je thermostaat één graad lager zetten. Mariken: “Heb je de thermostaat normaal bijvoorbeeld op 20 graden staan, zet hem dan eens op 19 graden. Het klinkt misschien niet alsof dit een groot verschil kan maken, maar toch bespaar je ook hier € 100 per jaar mee en dat is mooi meegenomen. Die ene graad kan dus echt het verschil maken.” Zeker wanneer je in het huishouden bezig bent, heb je niet zo’n last van dat kleine temperatuurverschil.

Anderen lazen ook:  Volledige warmtepomp

Zit je de hele dag stil omdat je achter de computer werkt, dan kan het volgens Mariken zo zijn dat je wellicht inlevert op comfort. Je hoeft niet in het hele huis de verwarming lager te zetten. Zet vooral de verwarming aan in de ruimtes waar je verblijft. De slaapkamer hoef je overdag niet te verwarmen en ook ‘s nachts is het beter om daar niet een al te warme ruimte van te maken.

Zuinig verwarmen met infraroodpanelen

Plaatselijk verwarmen is dus een absolute must in huis. Om zuinig en elektrisch bij te verwarmen kun je kiezen voor infraroodpanelen. Dit zijn panelen die aan de muur of het plafond bevestigd worden en stralingswarmte afgeven. Deze warmte is erg plaatselijk en het zorgt voor een aangenaam gevoel ondanks dat de luchttemperatuur om je heen lager is. “Veel mensen werken nu bijvoorbeeld op zolder of in een aparte werkkamer. Het is dan zonde om heel je huis te moeten verwarmen, terwijl je je hoofdzakelijk in de werkruimte bevindt”, zegt Mariken. “Infraroodpanelen zijn niet geschikt als hoofdverwarming, maar wel als bijverwarming in zo’n werkkamer. Dit is natuurlijk in tegenstelling tot de vorige tips wel even een investering, maar je kan comfortabel en zuinig verwarmen Je moet er wel rekening mee houden dat je binnen een straal van 3 meter moet blijven om de warmte te voelen. Maar voor de thuiswerkers met bureau zijn er zelfs speciale infraroodpanelen die kleiner zijn en die je onder je bureau kunt plaatsen. Zo blijven je voeten en benen warm!”

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Groener Wonen nieuwsbrief