Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar niet iedereen kan of wil direct het hele huis aanpakken. Daarom geeft Rob tips aan mensen die stap voor stap duurzamer willen leven.

Nu het voorjaar in aantocht is en de zon steeds meer uren maakt, zullen zonnepanelen ook steeds meer zonnestralen opvangen. En dat betekent natuurlijk meer zonne-energie. Inmiddels liggen er in Nederland zo’n 60 miljoen zonnepanelen op daken, wat betekent dat ruim één op de vier woningen iedere dag duurzame stroom opwekt. Hoewel zonne-energie dus een grote rol speelt in de energieopwekking van de toekomst, blijft het een thema waar veel vragen bij spelen. Is het wel toekomstbestendig? Leveren ze echt wel zoveel op, ook wanneer de salderingsregeling vervalt? Het eenvoudige antwoord is ja, zonnestroom is zeker een blijvertje en zonnepanelen zijn een goede keuze. Zo zorgen ze voor een lagere energierekening, krijgt je woning een beter energielabel en een hogere marktwaarde en zonnepanelen dragen bij aan de energietransitie.

Salderingsregeling

Bij het ter perse gaan van deze editie moest de Eerste Kamer nog stemmen over het al dan niet afschaffen van de salderingsregeling. Zoals elders in dit nummer wordt uitgelegd mag je bij de salderingsregeling de stroom die je opwekt wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Het plan is om deze regeling vanaf 2025  af te bouwen maar het is twijfelachtig of hiervoor een meerderheid is te vinden in de Eerste Kamer. Of de regeling nu wordt afgeschaft of dat dit op een later moment pas gebeurt, het is altijd slim om de energie die je opwekt zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Denk er wel aan om niet alle apparaten, zoals wasmachine en wasdroger, tegelijk aan te zetten maar doe dit verspreid over de dag. Anders verbruik je op een bepaald moment meer stroom dan je opwekt en moet je alsnog stroom van het net afnemen.

Micro-omvormer

Wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen, dan is er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden om straks het maximale uit je panelen te halen. Zo kan je een systeem met micro-omvormers aan schaffen in plaats van een centrale omvormer. Een centrale omvormer schakelt zichzelf uit als je meer stroom opwekt dan je verbruikt en het (tijdelijk) niet terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Dit betekent dat de stroom van alle zonnepanelen die je hebt opgewekt, verloren gaat. Bij micro-omvormers kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar afgeschakeld worden. Dat betekent dat een deel van de panelen wel terug blijft leveren en niet de gehele opbrengst verloren gaat.

Anderen lazen ook:  Milieuvriendelijk de gevels reinigen doe je zó

Een andere overweging bij de installatie is de hoeveelheid panelen. Wanneer de salderingsregeling namelijk vervalt, zal je met veel panelen waarschijnlijk meer stroom opwekken dan je gebruikt. Het lijkt daarom dus logisch om minder panelen te installeren, maar dit is niet zo zwart-wit. Meer zonnepanelen installeren heeft namelijk veel voordelen. Zo gaat de ‘elektrificatie’ van Nederland de komende jaren steeds verder: alles wordt elektrisch. Ook is het duurder om later zonnepanelen bij te kopen en kan het lastig zijn om dan dezelfde panelen te vinden. Daarnaast wordt het naar verwachting over een paar jaar makkelijker en betaalbaarder wordt om een thuisbatterij aan te schaffen.. Met ‘overcapaciteit’ installeren kan dus juist veel voordelen hebben.

Schade

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt als je zonnepanelen aan wil schaffen is de impact die het heeft op een duurzamere toekomst de positieve impact op je energierekening. Het verzekeren van die zonnepanelen is vaak niet het eerste waar mensen aan denken. Toch is het verstandig om hier aandacht aan te besteden. Hoewel schade zelden voor komt, wil je natuurlijk liever goed voorbereid zijn. Het gaat immers om een flinke investering waar je zuinig op wil. Bekijk de polis van je woonverzekering dus goed: wat valt er wel en niet onder de dekking van jouw opstalverzekering? Kijk goed of dit past bij jouw situatie en stap zo nodig over.

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu