Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar niet iedereen kan of wil direct het hele huis aanpakken. Daarom geeft Rob tips aan mensen die stap voor stap duurzamer willen leven.

De dagen zijn korter en de nachten lang. Na een frisse wandeling in de koude buitenlucht is er niets fijner dan opwarmen met een kop thee bij de verwarming. We draaien de thermostaat een paar graden hoger zodat het in huis behaaglijk is. De woning komt daarmee lekker op temperatuur, maar dat brengt natuurlijk ook stookkosten met zich mee. Volgens Milieu Centraal gaat zo’n 75 procent van ons totale gasverbruik naar de verwarming van ons huis. Daar kun je best wel op besparen zonder dat je in de kou hoeft te zitten. Mensen met een gasgestookte cv-installatie en een kamerthermostaat kunnen de thermostaat natuurlijk een paar graden hoger zetten wanneer het koud wordt, maar het is altijd een afweging of je de extra kosten wilt betalen. Zet je de thermostaat hoger, dan is het belangrijk dat je hem weer lager zet wanneer je het huis verlaat of wanneer je gaat slapen.

Bij mensen met vloerverwarming, een warmtepomp of een ander laag-temperatuursysteem is het juist van belang om de woning zoveel mogelijk op een constante temperatuur te houden. Het duurt namelijk langer om de woning weer op de juiste temperatuur te krijgen als je de verwarming laag zet. Je kunt gedurende de dag het best een vaste temperatuur aanhouden. Ga je slapen? Draai de thermostaat dan nooit meer dan twee graden lager. Op deze manier hoef je de volgende ochtend het huis niet weer helemaal opnieuw op te warmen en je zult besparen op de rekening.

Stookkosten vergelijken

Hoe kun je nog meer besparen op je rekening? We houden van vergelijken en daarom kijken veel mensen naar de kosten van de jaren ervoor. Het is goed dat we ons bewust zijn van ons energieverbruik, maar het is ook belangrijk om de cijfers goed te interpreteren. Je zult de verwarming ongetwijfeld vaker omhoog gezet hebben tijdens een ijskoude winterperiode. Niet elke winter is hetzelfde. Waar we de ene winter op natuurijs kunnen schaatsen, zijn andere winters zacht. Het is geen eerlijke vergelijking om deze periodes naast elkaar te zetten als het gaat om energieverbruik. Hoe maak je dan wel een goede inschatting? Hier is een bijzondere rekeneenheid voor: de ‘graaddagen’. Het gaat hierbij niet om dagen, maar om een score die we toekennen aan een dag. Wanneer de gemiddelde buitentemperatuur van één dag lager is dan 18 graden, krijgt die dag een aantal ‘graaddagen’ toegekend. Het werkt als volgt: een dag krijgt 1 graaddag wanneer het buiten gemiddeld 17 graden is, twee graaddagen als het 16 graden is en drie graaddagen bij een temperatuur van 15 graden. Zo gaat er steeds een graaddag bij. Bij een temperatuur hoger dan 18 graden krijgt die dag 0 graaddagen. Het KNMI stelt deze graaddagen vast naar aanleiding van metingen bij diverse weerstations. Je kunt jouw energieverbruik in een stooktabel koppelen aan de graaddagen. Op deze manier kun je zien of jouw verbruik ‘normaal’ is voor de buitentemperatuur. Wil je gebruik maken van zo’n stooktabel? Op de website www.weerstationuithuizermeeden.nl kun je een stooktabel vinden en zelf invullen.

Anderen lazen ook:  De kracht van energiecoöperaties

In bad of onder de douche?

Ik heb nog een tip voor je waarmee je op je gasverbruik kunt besparen. Volgens Milieu Centraal verbruik je namelijk zo’n 20 procent gas voor warm water. Op die 20 procent kun je natuurlijk besparen door de veelgenoemde tip om minder lang te douchen. Veel mensen vragen me of het nog uitmaakt of je in bad gaat of onder de douche staat. Het is eigenlijk heel simpel: ga minder vaak in bad en sta minder lang onder de douche. Meestal verbruik je met douchen minder water en energie dan met een vol bad. Heb je een regen- of een stortdouche dan ligt het anders. Met zeven minuten onder een superdouche verbruik je meer water dan wanneer je het bad vol laat lopen. Soms mag je best wel even kiezen voor een lange douche of een heerlijk warm bad, maar doe dit niet elke dag. In de douche helpt het bovendien om een waterbesparende douchekop te nemen. Een standaard douchekop laat per minuut 10 liter water door en een waterbesparende douchekop zo’n 7.2 liter. Je zult niet zozeer minder comfort ervaren, maar wel minder water verbruiken. Dat is dus een win-winsituatie!

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu