Minitopia Poeldonk is een terrein in ‘s-Hertogenbosch vol met inspirerende, eigenzinnige huizen. De voormalige vuilnisstort is inmiddels omgetoverd tot duurzame woonwijk. Bewoner Stijn geeft een kijkje in zijn duurzame tiny house op Minitopia.

Over Minitopia

Elke woning op Minitopia heeft een eigen verhaal en is gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen: houtskeletbouw, leemstuc, stro, voormalige toiletgebouwen, oude containers… De unieke huizen worden omringd door terpen gemaakt met klinkers die nog op het terrein lagen. Veel van deze terpen zijn gevuld met moestuintjes en met bloemen en planten waar bijen en vlinders op afkomen. Het is een groen terrein dat ook nog eens uitkijkt op bomen, struiken en een meertje waar ijsvogels en meerkoeten rondscharrelen en waar zelfs de zeldzame kwartelkoning al eens is gespot.

Inmiddels staan er 32 huizen op Minitopia, waaronder het huisje van Stijn.

STinyhouse Minitopia

STinyHouse

Een paar jaar geleden stelde Stijn zichzelf de vraag: wat heb ik echt nodig om gelukkig te zijn? Die vraag werd beantwoord na een fietsreis door Nieuw-Zeeland en Australië. Want wat bleek? Alles wat Stijn nodig had, paste in vier fietstassen. Na terugkomst gooide hij daarom het roer om. Tijd om te ontspullen en op onderzoek te gaan.

In Nieuw-Zeeland had Stijn een lezing gevolgd over Tiny Houses en in Nederland kwam hij in contact met Tessa en Rolf van Stichting Minitopia. Na zijn reis besefte Stijn namelijk dat hij niet wilde vastzitten aan een hypotheek. Dat zou geen vrijheid opleveren, maar juist een blok aan zijn been zijn. Zijn ultieme doel: door minder financiële afhankelijkheid meer kunnen doen waar zijn hart naar uitgaat. Daarvoor was niet alleen een andere woonvorm nodig, maar ook meer vrijheid op werkgebied. Waar Stijn voorheen muziekprogrammeur was, werkt hij nu voor zichzelf als duurzaam vlogger en Tiny House-coach onder de naam STinyHouse (een combinatie van Stijn en Tiny House). Door kleiner te gaan wonen, kan hij dit risico nemen en kan hij projecten weigeren die niet bij hem passen.

Kleiner wonen

Maar, dat kleiner wonen moest eerst nog gerealiseerd worden. Over Minitopia was Stijn direct enthousiast en er zouden een paar plekken vrijkomen op het huidige terrein. Hier kon Stijn samen met Woningcorporatie Zayaz gaan bouwen. “Dat leek me interessant want ik had geen eigen geld”, vertelt Stijn. “De woningcorporatie bood een budget van € 36.000 en voor dat bedrag kon ik mijn eigen huis bouwen. Daarna zou ik er dan voor € 500 per maand mogen wonen.” Deze constructie was voor Stijn dan weer niet interessant, omdat hij op dat moment goedkoper en groter woonde zonder dat hij zelf een huis hoefde te bouwen. Daarom gaf hij bij Zayaz aan dat hij in elk geval eigenaar wilde worden van de woning die hij zou gaan bouwen. Zayaz ging niet akkoord en ze gingen op zoek naar een andere kandidaat. Toen deze kandidaat ook weigerde, kwamen ze toch terug bij Stijn. Samen gingen ze rondom de tafel zitten om een constructie te bedenken die voor beide partijen zou werken.

Bij wet mag Zayaz niet investeren in het huis van Stijn, maar er bestaan wel mogelijkheden voor huurkoop. Stijn: “We hebben besloten dat Zayaz het aan mij verhuurt voor een periode van vijf jaar en daarna ben ik de enige die het recht heeft om het over te kopen. Het is dus momenteel nog niet mijn huis, maar in mei 2023 kan ik het kopen. De pacht voor de grond is € 200 en mijn huur is € 300. Ik kom dus alsnog uit op € 500 per maand, maar later is het huis wel van mij.”

STinyhouse Minitopia

Modulaire woning

Toen al het papierwerk in orde was en Stijn mocht gaan bouwen, is hij in zee gegaan met TheNewMakers. Dit bedrijf heeft een circulair en digitaal geproduceerd bouwsysteem ontwikkeld. TheNewMakers wil een massa geproduceerde woning op de markt brengen die met maatwerk gefabriceerd is. Om te zien waar de grens van dit maatwerk ligt, hebben ze een prototype gemaakt. In dit prototype woont Stijn nu.

Anderen lazen ook:  Nieuwbouwhuis koelen

Het huisje heeft een oppervlak van 7,5 bij 3,5 meter met een groendak er op. “De buitenkant is van betonplaat met een houtvezel bewapening dat ze in allerlei vormen kunnen frezen. Er zijn vrijwel geen chemische stoffen en lijm gebruikt. Het is een volledig modulaire woning en alles kan weer uit elkaar gehaald worden. Dat betekent ook dat wanneer ik een raam wil verplaatsen, dat relatief eenvoudig kan. De constructie is daarnaast dampopen dus het ademt en dat is heel erg fijn wonen”, legt Stijn uit.

Luxe wonen

Ook hoeft hij niet in te leveren op luxe, want er is elektrische vloerverwarming en een grote oven voor de ovenschotels die hij graag maakt. En de grootste luxe zit hem vooral in het buitenleven en het prachtige uitzicht. “Als je zo wilt wonen met dit uitzicht in Den Bosch, dan heb je flink wat geld nodig op je bankrekening. Dat heb ik niet, maar ik woon wel zo. En dat wil niet zeggen dat iedereen het zo moet doen zoals ik het doe, maar ik hoop wel dat mensen na gaan denken over wat ze écht nodig hebben. Want als ik zo buiten zit, dan maakt dit mij echt gelukkig. En in de winter vermaak ik me ook prima”, vertelt Stijn. “Veel mensen zeggen dat we al zo ver van de natuur af leven, dat we niet meer terug kunnen, maar dat vind ik onzin. In mijn beleving is een stap terug juist een enorme stap vooruit. Ik wil letterlijk samenleven met de natuur.”

Woningnood onder de dieren

Dat is dan ook de reden dat er aan het huis van Stijn losse nestkasten hangen en dat er in de gevels gaten zitten waar dieren in kunnen leven. “Er is namelijk woningnood voor de mensen, maar ook voor de vogels, vlinders, bijen en vleermuizen. En naast mijn huis is ook de omgeving geschikt voor deze dieren door de bezaaide terpen en de bomen die we planten. Voorheen was dit allemaal beton. De stadsecoloog heeft onderzoek gedaan en inmiddels leven er best bijzondere dieren hier.” Naast de kwartelkoning is er op Minitopia ook een marter aangetroffen, helaas was hij wel overleden. “Eigenlijk hoop ik op nog meer zeldzame soorten, zodat ze op den duur niet meer kunnen beslissen dat Minitopia weg moet!”

STinyhouse Minitopia

Gemeenschappelijk belang

Inmiddels woont Stijn alweer anderhalf jaar op Minitopia samen met zijn kat Poesie. Hij zit hier helemaal op zijn plek en hij hoopt er in de toekomst te kunnen blijven wonen. Niet alleen vanwege de natuur en de vrijheid, maar ook vanwege de andere buurtbewoners. Want hoewel het technisch gezien gewoon een woonwijk is, heerst er in Minitopia wel een coöperatieve instelling.

“Ik wil het geen community noemen, maar we hebben wel gemeenschappelijke belangen. Eigenlijk is het een dorp vol met moderne Pippi Langkouzen die allemaal zeggen: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Deze mentaliteit is wat ons bindt. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten. De een werkt in de zorg, de ander is muzikant en weer iemand is ICT’er. Voor ons allemaal is het spannend geweest om deze woonvorm aan te gaan, maar het is ook een enorme leerschool!”

Foto’s: Henny van Belkom

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2021. In deze editie kijk je ook mee in twee andere huizen op Minitopia.