Door te ontspullen creëer je meer ruimte in je huis. Vooral als je gaat verhuizen van een ‘gewoon’ huis naar een Tiny House, is het nodig om goed te bekijken wat je allemaal mee gaat nemen. Monique van Orden, voorzitter van stichting Tiny House Nederland en auteur van ‘Tiny Houses – Minder huis, meer leven‘, beschrijft een aantal methodes om te ontspullen.

Methodes om te ontspullen

Gooi weg wat je een schuldgevoel geeft

De methode van trendwatcher/schrijver James Wallman: loop door je huis en gooi of geef alle spullen die je een schuldgevoel geven weg. Denk aan spullen die je ooit nog van plan was om te gebruiken, maar waarvan je al weet dat het toch niet gaat gebeuren. Heb je bijvoorbeeld een lamp gekregen, maar past deze eigenlijk niet in je interieur? Geef hem dan weg.

Bekendste methode om te ontspullen: Sparkling

Een van de bekendste methodes om te ontspullen is toch wel de methode van opruimgoeroe Marie-Kondo. Zij zegt: ‘Houd je spullen één voor één vast. Voel je een ‘sparkling’, dan mag het blijven. Zo niet, dan mag het weg’. Bedenk wel eerst of je er nog iemand anders blij mee kunt maken door het weg te geven of verkopen. Kringloopwinkels zijn vaak ook heel blij met jouw spullen.

Ontspullen, minimalisme Marie Kondo sparkling

De 100 dingen methode

De Amerikaanse huisvader Dave Bruno bracht met zijn 100-dingen-project zijn bezittingen terug naar 100. Hierin zit alles wat hij gebruikt, van boeken en kleren tot souvenirs en spullen voor persoonlijke verzorging.

Ontspullen met de kalender

Nog een methode om te ontspullen is die van de kalender. Gooi of geef op de eerste dag van de maand één voorwerp weg, op de tweede dag twee, op de derde dag drie, en ga zo door. Na 31 dagen heb je 497 spullen weggedaan. Deze challenge is bedacht door Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn.

Anderen lazen ook:  4 tips om te ontspullen

Groener Wonen nieuwsbrief