Door tweedehands spullen te verkopen zorgen we er met elkaar jaarlijks voor 600 miljoen tot 1 miljard minder CO2-uitstoot. Zo blijkt uit recent onderzoek van CE Delft in opdracht van Marktplaats. Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 40.000 huishoudens in een jaar. 

Potentiële impact op het milieu

Marktplaats is de grootste online handelsplaats van Nederland. Per dag worden er ongeveer 350.000 nieuwe advertenties op het platform geplaatst. Uit het onderzoek blijkt dat producten die via de site verhandeld worden, circa anderhalf keer langer mee dan normaal. Door deze handel in tweedehands spullen zorgen we voor een langere productcycli. Hierdoor zal er minder nieuwe productie, minder afval en minder CO2-uitstoot zijn.

Online tweedehands verkopen

Binnen het onderzoek is gekeken naar de impact van 15 productgroepen binnen vier categorieën. Er is gekeken naar elektronica, huis & inrichting, kleding en kinderen & baby’s; deze categorieën zijn samen verantwoordelijk voor 12% van alle handel op de site. De onderzoekers hebben een enquête afgenomen onder websitegebruikers en de statistieken van de hoeveelheid transacties op de website bekeken. Deze gegevens hebben ze vergeleken met de CO2-footprint van het produceren en verbranden van dezelfde producten. Op die manier kon de potentiële reductie in CO2-uitstoot berekend worden. De vier onderzochte productcategorieën zorgen gezamenlijk voor een geschatte reductie van ongeveer 80 tot 140 miljoen kilo CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 1 miljoen mobiele telefoons, 1 miljoen tafels, 400.000 jeans en 200.000 kinderwagens.

Deze resultaten zijn vervolgens doorberekend op het totale aanbod op de site. Zo ontstaat een beeld van de potentiële reductie van CO2 door álle handel op het platform. Jaarlijkse komt dat neer op een reductie van ongeveer 600 miljoen tot 1 miljard kg CO2. Dit staat gelijk aan 1,5% van de totale overheidsdoelstelling in het klimaatakkoord. Doordat hergebruik via Marktplaats gestimuleerd wordt, draagt het ook bij in het streven naar een circulaire economie.

Anderen lazen ook:  Bij deze winkels shop je originele duurzame cadeaus

Circulaire economie

Nederland circulair

In 2016 sloot de Nederlandse overheid het akkoord Nederland Circulair 2050 met als doelstelling dat de Nederlandse economie in 2050 geheel circulair is. Annemarie Buitelaar, directeur Marktplaats: Het onderzoek laat zien dat het handelen van onze bezoekers een wezenlijke bijdrage levert aan de circulaire economie. Simpelweg doordat de levensduur van spullen wordt verlengd als deze nog een tweede, derde of vierde eigenaar krijgen. Veel bezoekers zijn vooral op zoek naar een goede deal. Minder CO2-uitstoot is voor hen een mooi bijeffect. Ruim 8 miljoen maandelijkse bezoekers maken nu al een verschil. Wij blijven ons inzetten om de handel in gebruikte producten verder te laten groeien.”

 

Bron: Marktplaats

Groener Wonen nieuwsbrief