Een duurzame omgeving creëren, is een noodzakelijk goed. En dat hoeft niet eens erg ingrijpend te zijn. In je tuin kan dat al door voor halfverhardingen te kiezen, of door waterinfiltratie in de tuin serieus te gaan nemen.

Regenwater in onze tuinen is een knelpunt geworden. Door de grote oppervlaktes aan bestrating krijgt het nauwelijks de kans om door te sijpelen in de bodem en komt het massaal in onze riolen terecht. En hoe groter de druk op het riool, hoe vaker straten blank zullen staan.

Regenwater opvangen

In een duurzame tuin is een goede afwatering dus een belangrijk aandachtspunt, en dat geldt ook voor het opvangen van regenwater. Door het regenwater op te vangen via het dak van je huis, tuinhuis, kas of garage zorg je meteen voor een verlichting op het rioleringsnetwerk en leg je een waterreserve aan, die je kunt gebruiken tijdens drogere periodes.

regenwater opvangen, regenton, waterinfiltratie, groener wonen

Waterinfiltratie in de bodem

Waterinfiltratie in de tuin gaat ook over het wegleiden van water in de bodem. Je kunt kiezen voor zogenoemde infiltratiekratten, die je in de grond ingraaft. Die kratten zijn als het ware holle ruimtes die tijdens een regenbui water opvangen en daarna weer laten wegsijpelen in de grond. Dergelijke systemen kunnen zelfs gemakkelijk onder een halfverharde bestrating of beplanting worden aangelegd.

Bestrating

Omdat waterinfiltratie in de tuin zo belangrijk is geworden, is het in een duurzame tuin cruciaal om niet alles te verharden. Bestrating in de vorm van een terras of enkele paden in je tuin zijn vaak nodig om een gezellig hoekje te creëren en structuur te bieden aan het geheel. Toch is de manier van verharden niet onbelangrijk. Want je kunt wel degelijk duurzame alternatieven kiezen, die voor een goede afwatering zorgen. Zoals klinkers bijvoorbeeld. Ze bieden de stabiliteit die je zoekt, maar laten in de voeg genoeg ruimte om water door te laten.

Anderen lazen ook:  Natuurlijke tuin volgens Rens de Rooij

waterinfiltratie, kiezels, stapstenen, regenwater, groener wonen

Het beste van twee werelden

Je kunt ook kiezen voor grind of kiezels; door hieronder honingraatmatten te leggen zorg je voor extra stevigheid. Maar ook schors, cacaodoppen of schelpen zijn vooral voor paden uitermate geschikt. Zolang ze het regenwater in je tuin maar goed doorlaten. Stapstenen in combinatie met aromatische kruiden kunnen ook een dankbare oplossing bieden. Op die manier combineer je het beste van twee werelden. Een duidelijke verharding als pad in je tuin, maar tegelijk erg duurzaam. Het water kan hierdoor gemakkelijk wegvloeien en dat bevordert de waterinfiltratie in de tuin.

Lees ook de tips van Lodewijk Hoekstra voor een duurzame tuin.

Groener Wonen nieuwsbrief