Onkruid zijn we liever kwijt dan rijk in de tuin. Als je een tuincentrum binnenloopt, kom je veel verschillende middelen tegen die onkruid verwijderen. Sommige van deze middelen bevatten echter schadelijke stoffen voor het milieu. We geven je graag tips hoe jij op een milieuvriendelijke manier onkruid kan weghalen.

Voorkomen is de beste methode

Onkruid verwijderen is voor velen het meest vervelende klusje in de tuin. De meest makkelijke manier om een onkruidvrije tuin te creëren is door te voorkomen dat er onkruid gaat groeien. Dat doe je door alle kale stukken grond in je tuin te bedekken. Bedek de grond bijvoorbeeld met speciale bodembedekkers. Dat zijn dichtgroeiende plantjes die, zoals de naam als zegt, de bodem bedekken. Onkruid krijgt hierdoor geen kans om te groeien.

Onkruid verwijderen

Eenjarig onkruid is makkelijk te verwijderen. Doordat het niet diep wortelt, kun je het eenvoudig met de hand eruit trekken. Bij droog weer kun je ook schoffelen. Verwijder het onkruid voordat het gaat bloeien en zaden door je tuin verspreidt. Zit het onkruid wat diep in de grond? Paardenbloemen hebben bijvoorbeeld een diepe penwortel. Deze zijn lastiger te verwijderen. Probeer zoveel mogelijk de wortel met een plantenschepje of onkruidsteker uit de grond te halen. Gooi het onkruid niet weg op je composthoop, want dan kan het zich opnieuw verspreiden.

Bestrijdingsmiddelen

Vaak worden er ook allerlei huismiddeltjes aangeraden om onkruid te bestrijden. Middelen als azijn, zout, groene zeep en spiritus kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor het leven in je tuin en je eigen gezondheid. Ga hier niet zomaar zelf mee aan de slag. Het is verstandiger om dan een toegelaten bestrijdingsmiddel te kopen in de winkel. Let hierbij goed op de gebruiksaanwijzing en koop alleen middelen die zijn goedgekeurd door het Ctgb.  Bij verkeerd gebruik kunnen ook toegelaten middelen schadelijk zijn voor mens en milieu. Ga dus voorzichtig te werk.

Anderen lazen ook:  De Tuin van Jan

Groener Wonen nieuwsbrief