Een handige tip om zero waste te koken: Bewaar in de koelkast of vriezer altijd een of twee soorten taartdeeg om te kunnen improviseren voor een voedzame en lekkere maaltijd. Zo kun je dit heerlijke zero waste recept met hartige taarten, quiches of pizza maken.

Voor een snelle zoete pizza: neem vruchtjes die je hebt geweekt in sangria en leg ze op deeg dat je hebt bestreken met een zoete saus of yoghurt. Voeg een zoetmaker naar keuze toe. Een ware lekkernij! Nog een tip: Gooi de rauwe snijrestjes van het deeg niet weg, maar verzamel ze en rol ze opnieuw uit om eveneens te beleggen. Zodra het deeg te hard wordt, kun je er altijd nog hartige koekjes mee maken door ze te besprenkelen met een vet en een smaakmaker naar keuze.

Ingrediënten voor een zero waste hartige taart, quiche of pizza

  • garnituur naar keuze (fruit, groente, kaas, ei)
  • specerijen, kruiden of gemarineerde groenten
  • saus of andere smaakmaker (naar keuze)
  • proteïneproduct (naar keuze)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Rol het deeg uit en leg het op de bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconen bakmatje, zodat het deeg niet vastkleeft.
  3. Beleg het deeg met smaakmakers en/of saus en garneer met wat voor ingrediënten je maar toevallig in je koelkast hebt liggen.
  4. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het geheel tussen de 15 en 25 minuten, afhankelijk van het deeg (bladerdeeg duurt wat langer dan pizzadeeg).

 

Wil je meer tips over Zero Waste Koken? Bekijk dan het boek van Florence-Léa Siry.O.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Zero Waste Koken, boek, groener wonen, recept, knoflookbrood