Duurzaam op vakantie in eigen land gaan is helemaal niet saai én goed voor het milieu! Je kan je vakantie zo eenvoudig of luxueus maken als je zelf wilt.

Let wel op: De toegankelijkheid van sommige vakantieplekken kan veranderen, dus kijk voor de actuele informatie op de website van de accommodatie.

Duurzaam op vakantie in de natuur

De Pollepleats Suite

Romantisch weekendje tot aan een familievakantie in een boomgaard

Bij ECO logies boek je een verblijf in de mooiste duurzame en energieneutrale plekjes in Nederland. Ga bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg met z’n tweeën in De Pollepleats Suite in Westhem, Friesland. Geniet van het panorama uitzicht over de Friese weilanden en meren en verwen jezelf met een privé wellness. De Pollepleats is een grote gerestaureerde Friese boerderij. De boerderij wekt haar eigen energie op met 200 zonnepanelen en maakt onder andere gebruik van een warmteterugwin voor de luchtventilatie.

Wie met de familie op vakantie wil, kan onder andere terecht bij Villa Verde in Bunde, nabij Maastricht. Een voormalige boerenschuur is omgetoverd tot twee stijlvolle, duurzame vakantiewoningen voor 4 en 6 personen. Villa Verde staat in een grote boomgaard en biedt volop mogelijkheden om te genieten van rust en natuur.

Is het niet helemaal wat je zoekt? Bij ECO logies vind je tal van duurzame accommodaties: van tiny houses, duurzame B&B’s tot aan eco-vriendelijke hotels. En nog leuker: Er komen steeds nieuwe ECO logies bij!

Back to basic

Voor een duurzaam kampeertripje ben bij je bij natuur- en ecocampings aan het juiste adres. Verlang je naar rust en privacy? Dan zijn deze campings perfect voor jou. Je hebt er dus geen last van rumoerige speeltuinen, radio’s of auto’s op het terrein. Zelfs in piekperiodes wordt er alles aan gedaan om gasten zoveel mogelijk ruimte te bieden. Op één terrein na beschikken alle Natuurkampeerterreinen in Nederland over een warme douche. Ook een toilet en stromend water zijn aanwezig, vaak net als een slechtweervoorziening. Het feit dat er op Natuurkampeerterreinen geen vaste standplaatsen of seizoenplaatsen zijn, bevordert bovendien de natuurlijke uitstraling van de campings.

Ecocamping Paradijsvogels

Een van die duurzame Natuurkampeerterreinen is ecocamping Paradijsvogels in het Zuid-Limburgse Vijlen, vlak bij het Drielandenpunt. Dit natuurkampeerterrein, gelegen in een van de mooiste landschappen van het gebied, beschikt over waterbesparende douches en toiletten en maakt gebruik van groene energie en zonnecellen. De camping wordt daardoor voor meer dan 100% voorzien van door PV opgewekte stroom. Verder wordt groenafval gecomposteerd en wordt er bij de schoonmaak en het onderhoud van het terrein geen gebruik gemaakt van chemische middelen.

Paradijsvogels beheert 7 hectare grasland met schapen op natuurlijke wijze, 260 hoogstambomen met een rijk insecten- en vogelleven, een poel, nestkasten en alpensalamanders. Je kunt er als groep deelnemen aan natuurwerkzaamheden die op alle tijden van het jaar anders zijn. Ook is er op deze camping een moestuin aanwezig en kan er in de periode juni tot en met september in de hoogstamboomgaarden fruit geoogst worden. Dat fruit wordt dan onder andere weer bij workshops gebruikt. Natuurkampeerterrein Paradijsvogels is op 2,5 kilometer afstand bereikbaar met het openbaar vervoer, wat gelijk een perfecte eerste aanleiding is voor een wandeling door het rijke natuurgebied.

Anderen lazen ook:  8x duurzame vakanties in eigen land

Duurzaam op vakantie in Nederland

Bewust én comfortabel!

Ben je geen fan van kamperen en houd je stiekem wel van een beetje luxe? En vind je duurzaamheid tegelijkertijd een belangrijk uitgangspunt? Geen zorgen. Door de komst van ecohotels kun je zonder schuldgevoel duurzaam op vakantie, terwijl je tegelijkertijd ontspant in alle luxe.

QO hotel

In Amsterdam ligt hotel QO, dat is gebouwd met zoveel mogelijk gerecyclede en lokale materialen. Bijna een derde van het beton dat is gebruikt voor de constructie is bijvoorbeeld afkomstig van de Amsterdamse Shell-toren en de tapijten in het hotel zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal zoals visnetten.

Op het dak van het hotel bevindt zich een kas waarin eigen groenten en fruit worden gekweekt. Water dat in de zomer is opgewarmd wordt ondergronds opgeslagen tot het weer nodig is. Het water van de douches en wastafels wordt bovendien hergebruikt om de wc’s door te spoelen. Combineer een verblijf aan QO met een bezoek aan onze hoofdstad met zijn vele bezienswaardigheden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door QO Amsterdam (@qoamsterdam)

Boshotel Overberg 

Nederland kent naast QO nog veel meer ecohotels waar je duurzaam op vakantie kan gaan. Geniet bijvoorbeeld van een vakantie in het groen bij Boshotel Overberg, gelegen aan de rand van de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit duurzame viersterrenhotel heeft een ecodak van mos en sedum en heeft geen airco nodig vanwege de natuurlijke zonwering.

Duinhotel Tien Torens

Wil je een paar dagen duurzaam op vakantie aan de Nederlandse kust? Dan ben je bij Duinhotel Tien Torens aan het goede adres. Dit hotel ligt in het hoogste duin van Zoutelande en is met helmgras perfect geïntegreerd in het duinlandschap. Het zand en de beplanting houden de kamers heerlijk koel in de zomer en comfortabel warm in de winter.

Greenkey

Natuurlijk zijn er nog veel meer accommodaties die rekening houden met duurzaamheid en milieu. Hoe je erachter komt welke locaties dat zijn? Daarvoor bestaat GreenKey. Bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche met dit certificaat, herkenbaar aan de groene sleutel, doen veel meer op het gebied van duurzaamheid dan de wet vraagt. Ze gaan bijvoorbeeld zuinig om met energie en water, maken milieuvriendelijk schoon, recyclen en maken doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk.

Meer tips nodig voor een duurzame vakantie? Bekijk ook deze 8 bestemmingen.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame vakanties en activiteiten vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.