Ben je er aan toe om er even lekker tussenuit te gaan, maar wil je wel rekening houden met het het milieu? Gelukkig zijn er genoeg opties om duurzaam op vakantie te gaan. We zetten 8 duurzame vakanties voor je op een rij.

1 Floortje Dessing begint camping

In het Drentse plaatsje Zandpol ligt camping BuitenLand. Een van de oprichters van de camping is Floortje Dessing. De presentatrice reist voor haar programma’s de hele wereld over en maakt zich al jaren sterk voor een betere planeet. Zo maakt BuitenLand onder andere gebruik van zonneboilers voor de verwarming van het water in de toiletgebouwen, is het bier in het restaurant biologisch en zijn alle faciliteiten geverfd met duurzame verf. Je kunt dus onbezorgd genieten van de natuur en elkaar én bijdragen aan een schoner milieu.

www.buitenland.com

Duurzame vakanties, camping, floortje dessing, groener wonen

2 Duurzaam op vakantie? Okay!

Hostelketen Stayokay voldoet aan het EU Ecolabel. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk moet je aan bepaalde richtlijnen voldoen op het gebied van duurzaamheid. Alle 22 vestigingen van Stayokay nemen bijvoorbeeld groene energie af. Daarnaast scheiden ze hun afval en wordt er zo min mogelijk voedsel verspild. Al het eten is trouwens biologisch en de werkkleding van de werknemers wordt gerecycled uit afgedankte kleren. De Stayokay-locaties zijn verspreid over heel Nederland.

www.stayokay.com

duurzame vakanties, stayokay, groener wonen

3 Dagje strand?

Er zijn een hoop standtenten die duurzaam en verantwoord ondernemen. Onder andere Buena Vista Beach Club in Scheveningen. Op het dak, een groen dak, liggen zonnepanelen. In de keuken staan vetplantjes die ervoor zorgen dat fijnstof en CO2, die tijdens het koken vrijkomen, uit de lucht worden gezuiverd. Verder zijn de banken en stoelen in het paviljoen gemaakt van gerecycled hout en wordt er water bespaard door het gebruik van waterloze toiletten. Bovendien is al het eten biologisch.

www.buenavistabeachclub.nl

buena vista beach, duurzame vakanties, strandvakantie, strand, groener wonen

4 Ga toch fietsen

Duurzame vakanties en fietsvakanties kunnen niet beter samengaan. En dan vooral een trip in eigen land. Bijvoorbeeld de Limburg Culinair fietsvakantie. Met de Maas als leidraad neemt deze tocht je langs vier steden in zowel Nederlands als Belgisch Limburg. De afstand per dag is ongeveer 40 kilometer en de eindbestemming is iedere dag weer een ander gerenommeerd restaurant. De steden en dorpen die tijdens de zesdaagse tocht worden aangedaan zijn Weert, Maaseik (B), Roermond en Tegelen. Geniet van de natuur en culinaire hoogstandjes. Prijs vanaf € 465, inclusief hotelovernachtingen met halfpension.

www.eigenwijzereizen.nl

fietsvakantie, groener wonen, duurzame vakanties, vakantie,

 5 Duurzame vakanties in een tiny house

Op steeds meer plekken kun je overnachten in een tiny house. Even lekker tot jezelf komen en genieten van de eenvoud van zo’n mini-huisje. Onder andere op de vakantieparken van Droomparken zijn de meest uiteenlopende tiny houses te huur. Droomparken heeft locaties in Limburg, Zeeland, Noord-Holland en op de Veluwe in Gelderland. Of kijk eens rond op het internet en verwonder je over alle mogelijkheden voor een tiny vakantie.

Anderen lazen ook:  Alles op rolletjes

www.droomparken.nl/vakantie-in-een-tiny-house

tiny house, droomparken, vakantie, vakantie park, duurzame vakanties, groener wonen

 6 Utrecht duurzaamste stad van Nederland

Milieuorganisatie Natuur & Milieu riep Utrecht uit tot de duurzaamste gemeente van Nederland. De 42 grootste stedelijke gemeenten werden met elkaar vergeleken op een groot aantal punten. Onder andere afvalverwerking, mobiliteit en zonne-energie. Utrecht kwam als winnaar uit de bus. Breng dus eens een bezoekje aan de Domstad en geniet van de prachtige grachten, een voorstelling in het theater of een rondleiding door het Centraal Museum. Andere gemeenten die hoog scoorden in de lijst van Natuur & Milieu zijn Amsterdam, Alkmaar, Almere en Groningen.

Utrecht, duurzame vakanties, groener wonen

7 Op een onbewoond eiland

Het eilandje de Kluut is onbewoond en ligt ten noorden van Harderwijk, midden in het Veluwemeer. Nouja, misschien niet helemaal onbewoond dan, want er staat een aantal yurts en tipi’s waar je een weekendje of midweek kunt verblijven. In de Mongoolse yurts kun je echt even terug naar de basis. Zelf hout hakken en een vuurtje stoken bijvoorbeeld. De tenten zijn geschikt voor maximaal vier personen en een weekend kost in totaal €220. Om een yurt op de Kluut te huren, kun je contact opnemen met camping CampSpirit, via info@campspirit.nl

yurt, groener wonen, duurzame vakanties, vakantie, harderwijk, kluut, eiland,

8 Bijdragen aan een groenere planeet

Op de website www.natuurhuisje.nl staan 8000 vakantiehuisjes in Nederland en de rest van Europa te huur. Alle huisjes staan midden in de natuur en niet op een groot vakantiepark. Je kunt dus heerlijk genieten van rust en privacy. Maar dat is nog niet het mooiste. Voor iedere nacht die wordt geboekt in een van de natuurhuisjes, plant de organisatie één boom. Zo heb je een lekkere vakantie en maak je ook nog eens de aarde groener.

natuurhuisje, duurzame vakanties, vakantie huisje, groener wonen

Toch wat verder weg?

Ga je toch liever naar het buitenland? Ook in het buitenland zijn duurzame vakanties mogelijk. Ga als het kan met de trein in plaats van met het vliegtuig. Steun de lokale economie op je vakantiebestemming. Geen Mac Donalds en H&M dus, maar een eettentje of boetiek van de locals. Daarnaast zijn er een aantal boekingssites die zich inzetten voor het milieu en deals sluiten met lokale ondernemers. Voorbeelden zijn Fair Mundo Travel, Better Places en Sleeping with the Locals. Deze instanties gaan op een duurzame manier te werk, in tegenstelling tot veel grootschalige sites.

Lees ook: Milieuvriendelijk kamperen doe je zo.

Groener Wonen nieuwsbrief