Bij een groen en duurzaam huis wordt vaak gedacht aan grote verbouwingen, zoals isoleren of het plaatsen van een warmtepomp. Daarmee zijn grote stappen te zetten, maar vergeet ook de aankleding en inrichting van je woning niet. We geven je een aantal tips hoe je een eco-interieur kan creëren.

Jaarlijks wordt alleen al in de EU ruim 10 miljoen ton meubilair afgedankt. Hoewel meubels voornamelijk functioneel zijn, vinden we het ook prettig dat ze er leuk uit zien en we raken nu eenmaal wel eens uitgekeken op een bank of kast. Hier kun je iets aan doen. Shop bijvoorbeeld eens bij de kringloop.

Wanneer je wel nieuwe meubels koopt, kun je ook aandacht besteden aan het productieproces. Er zijn veel duurzame ondernemers die een schoon en zuinig productieproces erg belangrijk vinden en hun producten maken met oog voor de wereld om ons heen. We zetten er een paar op een rijtje.

Healthy Homes

“Goed moet mooi zijn en mooi moet goed zijn.” Dat is het duidelijke motto van Froukje van Veen, eco-interieurstylist. Haar bedrijf Healthy Homes staat voor een gezond eco-interieur, dat niet alleen mooi, maar ook goed is. Bij het ontwerpen van een interieur staan voor Healthy Homes gezondheid en het milieu centraal.

Froukje maakt daarom gebruik van materialen, die zoveel mogelijk via schone en zuinige productieprocessen vervaardigd worden. Ze werkt graag samen met lokale producenten die eenzelfde mindset hebben, om zo tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen. Ze kijkt niet alleen naar het milieu, maar ook naar onze gezondheid. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke en biologische stoffen creëert ze een omgeving waarin minder kans is op bijvoorbeeld allergieën of andere gezondheidsklachten.

Froukje houdt ook van recyclen of ‘upcyclen’. Hierbij geeft ze een meubelstuk een tweede leven, soms zelfs met een andere functie. Als klant kun je samen met haar kijken naar de mogelijkheden om van die oude bank of buffetkast weer een mooi en functioneel meubel te maken.

Froukje’s tip voor een eco-interieur: “Voor je gaat kijken naar allerhande verbouwingen, kijk ook eens kritisch naar andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan dikkere gordijnen in de winter of binnenluiken om je huis mee te isoleren. Isoleer je huis zoals je zelf doet, met een zomer- en winterjas in de verschillende seizoenen.”

Eco-interieur

Slapen in een eco-interieur

De Rotterdamse woninginrichtingswinkel Van Binnen richt zich al 25 jaar op duurzaamheid. Je vindt er praktisch alles voor een duurzaam interieur, maar de expertise van deze winkel ligt bij ecologische slaapinrichting. Alle producten die Van Binnen verkoopt zijn zo duurzaam mogelijk. Zo wordt er gekeken naar een fairtrade productieproces, is de verf die de winkel verkoopt plantaardig en maak je met gordijnen uit de grote collectie natuurlijke gordijnstoffen je slaapkamer écht af.

Slaap is ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust bevordert de gezondheid. Ook met de keuze voor een bed, matras en zelfs bedtextiel kun je in je eco-interieur rekening houden met de wereld om je heen. Daarnaast zijn de materialen die gebruikt worden ook goed voor je gezondheid, de kans op allergische reacties is kleiner en de stoffen zorgen voor een aangename atmosfeer. De adviseurs van Van Binnen helpen je bij de keuze voor een bed dat past bij jouw wensen. Dat start bij de ombouw, maar stopt  niet bij een wollen dekbed of eco-matras van natuurlatex. Je vindt er namelijk zelfs bedtextiel, nachtkleding en fijne ochtendjassen om je na een heerlijke nacht in te hullen.

Anderen lazen ook:  Gas besparen met een hybride warmtepomp

Schimmels met een functie

Mycelium is de naam voor schimmeldraden, zeg maar paddenstoelenwortels. Wat kun je daar nu mee, zou je je kunnen afvragen. Heel veel, luidt het antwoord van Grown.bio op deze vraag. Dit bedrijf maakt ecologische producten van mycelium en reststromen uit de agrarische sector. Dit kan een verpakking zijn, maar ook interieurobjecten zoals lampen, wijnkoelers, bekerhouders of plantenbakjes.

Door mycelium samen met bijvoorbeeld zaagsel of kurk in een mal te gieten, groeit er in die mal een product. Het hele proces duurt ongeveer een week. Na een week bak je het product af in de oven en is het sterk genoeg. Uit schimmel en afval ontstaat dan een heel nieuw, functioneel product. Uitgekeken op je product? Geef het dan terug aan de aarde. Door het product weer in stukjes te breken kun je het uitstrooien over je composthoop of de border en fungeert het als natuurlijke meststof.

Eco-interieur

Eco-interieur draait om hergebruik

Design en duurzaam gaan hand in hand bij Seats2be. Hier krijgen dure designmeubelen als fauteuils van Artifort of meubels van designers Charles & Ray Eames een tweede leven. En niet alleen een tweede, maar ook een derde, vierde of vijfde leven. De meubels worden opgespoord, waar nodig gerestaureerd en vervolgens verkocht om weer een nieuw leven tegemoet te gaan. Je vindt de meubels in luxueuze vintage design winkels in heel Europa, maar ook gewoon via Marktplaats. Zo geef je een exclusief meubel met een verhaal weer een nieuwe kans, want hergebruiken is ook heel duurzaam.

Bamboe als duurzame oplossing

Bamboe is een veelzijdig en duurzaam alternatief voor verschillende andere materialen. Het is een snelgroeiende en onuitputtelijke grondstof. Wist je al dat bamboe wel tot 1 meter per dag kan groeien? MOSO® zag de voordelen van dit materiaal en specialiseerde zich in bamboe producten.

Hoewel bamboe officieel geen houtsoort is, maar een gras, is het wel erg hard en stevig en gaat het lang mee. Voor zowel binnen als buiten is dit veelzijdige materiaal geschikt. Denk eens aan een bamboe werkblad in de keuken, bamboe vloer of bamboe deuren of kozijnen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij alle duurzame voordelen van bamboe zijn de producten van MOSO® CO2-neutraal, en passen daarom uitstekend bij een eco-interieur.

 

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.