Samen met haar partner en zijn zoontje woont presentatrice Froukje Jansen in een drijvend huis. Twaalf jaar duurde het proces voordat de woning in de drijvende duurzame woonwijk Schoonschip in Amsterdam gerealiseerd werd, maar dat is het meer dan waard.

Froukje Jansen is naast presentatrice ook auteur van haar boek ‘Duurzaamheid van binnenuit’, waarin ze haar medebestuurders van Het Natuurcollege interviewde. Toen ze twaalf jaar geleden betrokken raakte bij het project Schoonschip was ze dan ook direct enthousiast. De wijk Schoonschip ligt in het Amsterdamse Johan van Hasseltkanaal. Vanaf dit jaar wonen er 46 huishoudens. De waterwoningen in de wijk zijn volledig duurzaam gebouwd.

Energie uitwisselen

“Het idee van de wijk is zo ontzettend tof! Alles is helemaal elektrisch, er is geen aardgas en het is enorm goed geïsoleerd.” Froukje is vol enthousiasme over haar woning. “We hebben zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler. Ik weet dat dit allemaal niet meer zo uniek is, maar wat bijvoorbeeld heel bijzonder is, is onze smart grid.” Een smart grid is een elektriciteitssysteem, dat beïnvloed wordt door het aanbod van energie dat op dat moment aanwezig is. “We kunnen op die manier onderling energie uitwisselen. Als ik nu net even dat extra wasje wil draaien en de buurman heeft energie over, dan krijg ik die van hem.”

Duurzame woning Froukje Jansen Schoonschip

Sociaal aspect belangrijk onderdeel

Het hele concept van Schoonschip is ook gericht op de onderlinge band tussen de bewoners. “Het sociale aspect van Schoonschip is een belangrijk onderdeel van het hele project” vertelt Froukje. “We delen veel met elkaar, zo is er onder andere een voedselcommissie, een deelsysteem met elektrische auto’s, ontwikkelen we nu een centrale ruimte, en misschien wel het allerbelangrijkste: er zijn veel vrienden.”

Schoonschip duurzame woningen drijvend

Over Schoonschip

De drijvende woningen in de wijk Schoonschip hebben een EPC waarde van maximaal 0, dankzij de goede isolatie, zijn ze niet op het aardgasnet aangesloten en wekken ze hun eigen elektriciteit op. Met de smart grid kunnen bewoners onderling slim energie uitwisselen. Alle woningen hebben een groen dak. Ook wordt het afvalwater gescheiden afgevoerd. Het vervuilde zwarte water (toilet) wordt in een pilot met Waternet afgevoerd naar een bioraffinaderij waar het omgezet zal worden in energie.

Anderen lazen ook:  Hybride warmtepomp: De nieuwe manier van verwarmen?!

Het complete interview met Froukje Jansen over haar duurzame woning in Schoonschip lees je in Groener Wonen 3-2019.

Foto’s: Hardwich Rosebel