Eerder vertelden we je al het nut en belang van isolatie in huis. Het wooncomfort is de belangrijkste reden om te isoleren. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter en langer in je huis blijft. Zo bespaar je uiteindelijk ook energie. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, maar hoe weet je nu eigenlijk wat voor jouw huis nodig is? De isolatie van je huis controleren, is daarbij een eerste stap.

Wat is het bouwjaar van je woning?

De isolatie van je huis controleren, begint bij het bekijken van het bouwjaar van je woning. Huizen voor 1975 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd tijdens de bouw. Daar kun je vaak nog veel verbeteren. Huizen na 2000 hebben vaak al een goede isolatie en hebben weinig aanpassingen nodig. Houd echter ook niet te veel vast aan het bouwjaar. Bewoners vóór jou kunnen namelijk ook al de isolatie van de woning hebben aangepakt.

Waar zijn verbeterpunten te vinden?

Om te weten waar je in kunt investeren, is het belangrijk om te weten welke isolatie je al hebt en hoe je dit kunt verbeteren. Een handige manier om erachter te komen waar je kunt beginnen, is door een (gratis) adviesgesprek aan te vragen. Wil je je eerst oriënteren op welke maatregelen jij kunt toepassen om je huis te verduurzamen? Doe dan een een woningscan. Zo weet je bijvoorbeeld welke soorten isolatie je kunt kiezen, maar ook of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

Is mijn dak geïsoleerd?

Hoe weet je nu of je dak al geïsoleerd is? Daar kun je op een paar manieren achter komen. Bij een plat dak kun je de ventilatiekoker of het ventilatierooster optillen om te zien of er isolatiemateriaal gebruikt is. Isolatie aan de buitenkant van een plat dak kun je zien op de dakbedekking. Bij een schuin dak kun je isolatie aan de buitenzijde zien door een dakpan op te tillen. Aan de binnenkant kun je controleren of er isolatiemateriaal zichtbaar is achter de schotten die voor je dakbeschot staan.

Vloerisolatie controleren

Zijn mijn spouwmuren geïsoleerd?

Sinds 1976 is het in Nederland verplicht om alle nieuwe huizen te voorzien van spouwmuurisolatie. Is je huis dus na deze tijd gebouwd? Dan weet je dat er spouwmuurisolatie aanwezig is.

De isolatie van je huis controleren

Nu je weet of je huis geïsoleerd is, is het belangrijk om te weten of de isolatie nog voldoende is. Met behulp van de rekentool van Milieu Centraal kun je eenvoudig bepalen welke isolatie je nog kan verbeteren.

Waar begin ik met isoleren?

TKI Urban Energy heeft samen met diverse experts de routekaart Na-isolatie gemaakt voor het isoleren van bestaande woningen op de juiste volgorde: ‘Bij het aanbrengen van isolatie heeft een aanpak waarbij alle bouwdelen worden verbeterd de voorkeur. Bij een stapsgewijze aanpak heeft het in verband met het risico op schimmel en huisstofmijt de voorkeur om te starten met de vloer, vervolgens de gevel en dan het dak. Wanneer de vloer als laatste wordt geïsoleerd zullen vocht en schimmels zich daar concentreren aangezien de vloer dan de koudste (en vochtigste) plek is.’ Hoewel een andere volgorde niet per definitie verkeerd is, is er bij het volgen van deze stappen de minste kans op fouten.

Naast het isoleren van je vloer, gevel en dak is het ook belangrijk om naden en kieren in je woning te dichten en te zorgen voor goed isolerend glas in je ramen. Zo voorkom je dat er alsnog warmte uit je woning kan ontsnappen. Om te weten waar er warmte uit je woning ontsnapt, kun je een warmtescan laten uitvoeren. Zo kun je precies zien welke plekken aandacht vereisen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.


Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*