Eerder vertelden we je al het nut en belang van isolatie in huis. Het wooncomfort is de belangrijkste reden om te isoleren. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter en langer in je huis blijft. Zo bespaar je uiteindelijk ook energie. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, maar hoe weet je nu eigenlijk wat voor jouw huis nodig is? De isolatie van je huis controleren, is daarbij een eerste stap.

Wat is het bouwjaar van je woning?

De isolatie van je huis controleren, begint bij het bekijken van het bouwjaar van je woning. Huizen voor 1975 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd tijdens de bouw. Daar kun je vaak nog veel verbeteren. Huizen na 2000 hebben vaak al een goede isolatie en hebben weinig aanpassingen nodig. Houd echter ook niet te veel vast aan het bouwjaar. Bewoners vóór jou kunnen namelijk ook al de isolatie van de woning hebben aangepakt.

Waar zijn verbeterpunten te vinden?

Om te weten waar je in kunt investeren, is het belangrijk om te weten welke isolatie je al hebt en hoe je dit kunt verbeteren. Een handige manier om erachter te komen waar je kunt beginnen, is door een (gratis) adviesgesprek aan te vragen. Wil je je eerst oriënteren op welke maatregelen jij kunt toepassen om je huis te verduurzamen? Doe dan een een woningscan. Zo weet je bijvoorbeeld welke soorten isolatie je kunt kiezen, maar ook of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.

Is mijn dak geïsoleerd?

Hoe weet je nu of je dak al geïsoleerd is? Daar kun je op een paar manieren achter komen. Bij een plat dak kun je de ventilatiekoker of het ventilatierooster optillen om te zien of er isolatiemateriaal gebruikt is. Isolatie aan de buitenkant van een plat dak kun je zien op de dakbedekking. Bij een schuin dak kun je isolatie aan de buitenzijde zien door een dakpan op te tillen. Aan de binnenkant kun je controleren of er isolatiemateriaal zichtbaar is achter de schotten die voor je dakbeschot staan.

Vloerisolatie controleren

De isolatie van je huis controleren

Nu je weet of je huis geïsoleerd is, is het belangrijk om te weten of de isolatie nog voldoende is. Met behulp van de rekentool van Milieu Centraal kun je eenvoudig bepalen welke isolatie je nog kan verbeteren.

Groener Wonen nieuwsbrief