Met een zonneboiler kun jij je woning voorzien van warm water, zonder gas te verbruiken. Bovendien is de zonneboiler nog milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een warmtepomp, aangezien je je eigen energie opwekt. Geen CO2-uitstoot dus.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om je woning te verwarmen. Het systeem bestaat uit vier onderdelen: een zonnecollector, leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. De collector plaats je, net als zonnepanelen, op je dak. Deze vangt het zonlicht op. In de buizen van de collector zit een vloeistof die door de zonnestralen wordt opgewarmd tot ongeveer 90 graden Celsius. Deze warme vloeistof stroomt door de leidingen naar het voorraadvat, die vol zit met water. Dit water wordt door de vloeistof verwarmd tot 60 graden. Dit warme water is klaar voor gebruik in jouw badkamer of keuken. De hoge temperatuur van 60 graden is nodig om de legionellabacterie in het stilstaande water tegen te gaan.

In de winter kan een zonneboiler vaak niet genoeg warmte genereren. Dan komt er een naverwamer aan te pas, bijvoorbeeld een cv-combiketel of warmtepomp. Alle combiketels met een NZ-label zijn geschikt om naast een zonneboiler te gebruiken. Deze ketel staat ook met leidingen in verbinding met het voorraadvat en springt bij wanneer nodig. Dit is dus vaak ’s winters, maar ook tijdens perioden met heel weinig zon. Het is dan ook van belang de collector op een gunstige plek op je dak te plaatsen, waar deze niet in de schaduw komt te liggen. Dus gericht op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten. Zo haal je het meeste voordeel uit een zonneboiler.

zonneboiler en panelen

Geen verwarming

Voor een huishouden van vier personen voldoet een zonnecollector met een oppervlakte van ongeveer 3,5 m2 en is een voorraadvat van 150 liter nodig. De zonneboiler zorgt dus voor warm water, maar niet de verwarming van je woning. Dit kunnen zonnepanelen voor hun rekening nemen, of een gebruikelijke cv-ketel of warmtepomp. Door een combinatie van zowel zonnepanelen als een zonneboiler is jouw huis, tijdens zonnige maanden, dus compleet energieneutraal. Een zonneboiler is perfect wanneer je weinig ruimte op je dak hebt, maar toch energiezuinig wil zijn. Een boiler heeft namelijk minder ruimte nodig. Zo besparen collectoren per vierkante meter zo’n 30% meer CO2 dan panelen.  Het is ook mogelijk om met een zonneboilercombi zowel je water als je huis te verwarmen.

Anderen lazen ook:  Slapen tijdens warme nachten: zo houd je het hoofd koel

Soorten collectoren

Er zijn twee verschillende soorten zonnecollectoren. De een is een vlakke glasplaat met daaronder een metalen collector. Deze lijkt op een zonnepaneel. De andere variant is een zogeheten vacuümbuiscollector, een serie buizen die op je dak liggen. De verschillen tussen de twee types liggen ten eerste in de kosten: buiscollectoren zijn duurder in aanschaf. Maar deze buizen leveren weer andere voordelen op. Als de zon laag staat, nemen ze namelijk meer warmte op dan de vlakke glasplaat. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het zonlicht. Doordat de buizen efficiënter zijn, kun je met minder buizen hetzelfde resultaat behalen als met een glasplaat. Dit kan van pas komen als je maar weinig ruimte hebt op je dak.

Soorten collectoren

Kosten en subsidies

De kosten voor een zonneboiler verschillen per oppervlakte van de collectoren en de grootte van het voorraadvat. Zoals hierboven genoemd voldoet een vat van 150 liter en 3,5 m2 collectoren voor een huishouden van vier personen. Hiervoor betaal je ongeveer € 3300 en is € 1100 subsidie te krijgen. Een grotere variant van 5 m2 collectoren en een voorraadvat van 220 liter kost je € 4300. De te verkrijgen subsidie voor deze boiler ligt op € 1300. De kosten voor een boiler met 2 m2 collectoren en een vat van 80 liter, kost € 2500, waarvoor € 650 subsidie beschikbaar is. De kosten die je maakt voor de aanschaf van de zonneboiler zijn terug te verdienen door besparing op je gaskosten. Met een zonneboiler verbruik je ongeveer de helft minder gas en wordt je gasrekening dus ook gehalveerd.

De exacte bedragen voor subsidies zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er is ook een aantal regels verbonden aan het aanvragen van een subsidie. Niet iedere boiler komt namelijk in aanmerking voor een subsidie. De RVO heeft een lijst opgesteld met zonneboilers waarvoor subsidie beschikbaar is.

Groener Wonen nieuwsbrief