Om onze gezamenlijke CO2-uitstoot te verlagen, is het belangrijk dat we aardgasvrij gaan wonen. Dat vraagt echter wel om aanpassingen in je woning en is niet meteen voor iedereen haalbaar. Om toch je steentje bij te dragen, kun je wel alvast gas besparen! We helpen je graag op weg met deze tips.

1. Gas besparen met je verwarming

Gas besparen kan heel eenvoudig door je verwarming minstens één graad lager te zetten. Trek liever een warme trui en sokken aan dan dat je de verwarming een graad hoger zet. Laat de verwarming ook niet aan staan terwijl je niet in die ruimte bent. Wil je nog slimmer verwarmen? Kies dan voor een slimme thermostaat.

2. Kies een moderne hr-ketel

Wist je dat je met een hr-ketel jaarlijks 15 tot 20 procent minder gas verbruikt dan met een gewone cv-ketel? Met een nieuwere ketel kun je eenvoudig gas besparen. Vooral oude modellen cv-ketels verbruiken onnodig veel gas.

Kijk ook eens naar de waterdruk van je ketel en ontlucht regelmatig je radiatoren. Zo blijft je cv-ketel efficiënt werken en verspil je niet onnodig gas.

Zuinig verwarmen

3. Zorg voor goede isolatie

In een goed geïsoleerd huis gaat er minder warmte verloren. Dat betekent dat je ook minder extra warmte nodig hebt en je thermostaat omlaag kan. Denk hierbij aan het isoleren van je spouwmuur, vloer en dak, maar vergeet ook je ramen niet. HR++ glas isoleert stukken beter dan enkel glas. Heb je nu geen mogelijkheid om je ramen te vervangen? Houd dan je gordijnen dicht om de kou buiten te laten. Zorg er alleen wel voor dat je gordijnen niet de warme lucht van je radiator blokkeren.

4. Isoleer je cv-leiding

Een ander isolatieklusje dat je eenvoudig zelf kan doen, is het isoleren van je cv-leidingen. In iedere bouwmarkt kun je geschikt materiaal vinden.

Anderen lazen ook:  Weg met de vuurkorf, welkom warmtedeken!

5. Breng radiatorfolie aan

Door radiatorfolie aan te brengen, zorg je ervoor dat alle warmte in je woning blijft. Een radiator geeft namelijk ook warmte af aan de achterkant en je hebt er natuurlijk weinig aan om je muren te verwarmen.

6. Gebruik tochtstrips

Door naden en kieren te dichten kun je eenvoudig gas besparen. Als de warmte niet meer hierdoor ontsnapt, hoeft je thermostaat niet omhoog. Gebruik daarnaast ook een tochtstrip bij je brievenbus om te voorkomen dat daardoor koude lucht naar binnenkomt.

Water besparen onder de douche

7. Gas besparen met een waterbesparende douchekop

Als je gaat douchen, gebruik je ook gas om het water op te warmen. Door korter en kouder te douchen kun je al water én gas besparen. Wil je het groter aanpakken? Maak dan gebruik van een waterbesparende douchekop.

8. Gas compenseren

Zolang het nog niet lukt helemaal van het gas af te gaan, kies dan voor een groene energieleverancier die groen gas levert uit duurzame bronnen of die het gas, dat jij in huis verbruikt, compenseert.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.