Niemand houdt van een hoge energierekening en we zoeken allemaal manieren om te besparen. Wil jij ook jouw energierekening verlagen? Met deze vijf simpele tips kun je snel energie besparen.

Was minder vaak

Door je wasmachine minder vaak te gebruiken én op lagere temperaturen te wassen, kun je al snel energie besparen. Zorg er daarnaast voor dat je je wasmachine pas aanzet bij een volle lading. Zo benut je je wasmachine optimaal.

Gebruik de eco-stand

De eco-stand zit niet voor niks op apparaten. Soms duurt het programma wat langer op de eco-stand, maar je kan wel snel energie besparen. De eco-stand gebruikt zo’n dertig procent minder energie dan de normale stand. Kijk dus even of jouw vaatwasser, wasmachine, televisie, computer en airco beschikken over een eco-stand.

Nog een extra tip om snel energie te besparen: Vervang je oude koelkast, wasmachine of droger voor een energiezuinigere variant.

Ga zuinig om met warm water

Wist je dat bijna 20 procent van je gasverbruik opgaat aan warm water voor de badkamer en keuken? Daar kun je dus snel energie besparen. Laat je kraan niet langer lopen dan nodig is en probeer korter te douchen. Spoel je vaak jouw vaat nog even af voordat het in de vaatwasser gaat? Dat is niet nodig. De grote etensresten verwijder je met een papiertje en dan kan je afwas gewoon in de vaatwasser zonder voor te spoelen. In dit artikel delen we nog meer tips hoe je energie kan besparen op warm water.

Vervang je lampen

Mocht je nog gloeilampen of halogeenlampen hebben, vervang deze dan door ledlampen. Een ledlamp is tot wel 7 keer zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan halogeenlampen. De lampen zijn in aanschaf wel wat duurder, maar verbruiken minder én gaan langer mee. Ook deze manier van energie besparen is simpel en snel zelf te realiseren. Bespaar daarnaast energie op je verlichting door het licht altijd uit te doen als je een ruimte verlaat en door optimaal gebruik te maken van daglicht in huis.

Anderen lazen ook:  Tips om zuiniger te wassen

Snel energie besparen door meer inzicht

Weet jij welke apparaten in huis de meeste stroom verbruiken? Door meer inzicht te krijgen in je energieverbruik weet je ook gelijk waar je snel energie kan besparen. Met een app kun je zien wat de grootste stroomverbruikers zijn. Zo kun je ook sluipverbruik opsporen en voorkomen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.