Een warm bad of uitgebreide douche, we kunnen er allemaal waarschijnlijk van genieten. Toch kost het opwarmen van water veel energie, waar je met een aantal tips flink op kunt besparen.

Bewust omgaan met warm water

Wist je dat een liter warm water vier keer meer kost dan onverwarmd kraanwater? Dit komt doordat het water eerst opgewarmd moet worden, door bijvoorbeeld je boiler, cv-ketel of warmtepomp. Dat kost nu eenmaal energie. Naast douchen en badderen gebruik je waarschijnlijk ook warm water in de keuken of om bijvoorbeeld je handen te wassen.

Warm water besparen in de keuken

In de keuken wordt warm water vaak gebruikt. Denk maar aan de afwas of het voorspoelen hiervan, voor het de vaatwasser in gaat. Je kunt hierbij al veel energie besparen door de kraan niet onnodig te laten lopen, maar een teiltje te gebruiken. Overweeg om een thermostaatkraan te installeren, met deze kraan bereik je sneller de juiste temperatuur en voorkom je verspilling. Ook kun je voor een klein bedrag een waterbesparend mondstuk op je keukenkraan installeren, indien je dit nog niet hebt.

Korter douchen

Ongeveer een derde van het water dat we jaarlijks gebruiken gaat op aan douchen of badderen. Heerlijk hoor, maar ook een flinke kostenpost. De eerste tip ligt voor de hand: korter douchen. De gemiddelde tijd die men onder de douche staat is zo’n 9 minuten. Zou je dit structureel terugbrengen naar 5 minuten dan bespaar je daar ruim 15.000 liter warm water mee op jaarbasis. Zet tijdens het douchen de kraan uit wanneer je bijvoorbeeld je benen scheert, je lijf inzeept of shampoo in je haren doet. Je kunt jezelf aan de kortere douchetijd helpen herinneren met een timer, zo houd je de tijd gemakkelijk in de gaten.

warm water besparen

Pas de douche aan

Kies voor een waterbesparende douchekop. Je kunt hiermee tot wel 20% van je warmwaterverbruik verminderen, een flinke besparing dus! Bij de aanschaf van een spaardouche zijn er verschillende volumestroomklassen, waarbij ZZ het meest zuinig is. De volgorde van zuinig naar minst zuinig is ZZ, Z, A, S en tot slot B, C, D. Wanneer je de badkamer verbouwt en een nieuwe douche wilt installeren, overweeg dan een WTW-douche. Deze warmteterugwin-douche verwarmt het koude water voor met het warme water dat de afvoer van de douche instroomt. Hierdoor is je energieverbruik tijdens het douchen lager.

Anderen lazen ook:  De kracht van energiecoöperaties

Bad isoleren

Wil je een bad plaatsen? Laat dit dan isoleren. Door een isolerende laag om en onder het bad te plaatsen, blijft het bad langer warm en hoef je na verloop van tijd niet opnieuw warm water toe te voegen.

Tijdklok voor de boiler

Maak je voor je warm water gebruik van een boiler? Schakel dan een tijdklok in. De boiler houdt het water vaak 24 uur per dag warm, zodat je te allen tijde warm water tot je beschikking hebt. Maar dit is natuurlijk niet nodig. Door een tijdschakelaar te gebruiken, bespaar je energie.

Energieverbruik monitoren

Om te weten wat je verbruik precies is, is het handig om dit goed bij te houden. Door je verbruik te monitoren, krijg je inzicht en zie je waar je kunt besparen. Je kunt dit doen met behulp van een app. Klanten van duurzame energieleverancier Greenchoice kunnen door middel van de BOKS Slim-functie realtime hun energieverbruik inzien en zien zo direct waar de energievreters zitten!

Maak gebruik van een zonneboiler

Naast zonnepanelen kiezen tegenwoordig ook steeds meer mensen voor een zonneboiler. Zonneboilers gebruiken de kracht van de zon om water te verwarmen. Door hier gebruik van te maken, hoef je in de zomer praktisch geen water meer te verwarmen, de zonneboiler levert bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet, dan is er niet voldoende zon om het water goed warm te krijgen. Wil je meer weten over de werking van een zonneboiler? Lees dan verder in “De zonneboiler: water met zonne-energie verwarmen”

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.