Sinds april wonen Patrick Kok en zijn vrouw in hun mooie huis met Bed&Breakfast aan de rand van Lelystad. De wens was om het huis met natuurlijke materialen te realiseren en daarom kozen ze voor houtbouw. En zo’n houten huis is niet alleen karakteristiek, het zorgt ook voor een gezond binnenklimaat.

Natuurlijke materialen

Alles van hout, dat was het plan, maar tijdens de bouw bleek dat de grond uitgevoerd moest worden in beton. Verder is alles compleet met houtskeletbouw en houtvezelisolatie uitgevoerd door ECO+BOUW.  “Het voordeel van natuurlijke materialen is dat de akoestiek anders is, maar ook het comfort en de energiezuinigheid. Deze woning kan nooit té vochtig worden, omdat de constructie dampopen is. De luchtvochtigheid is dus constanter. Mensen met allergieën, astma of COPD hebben veel minder last van hun ziekte in een woning van hout, mits goed gebouwd”, vertelt Patrick Schreven van ECO+BOUW.

Volgens hem kan een traditioneel huis minder goed tegen vocht, waardoor je een bepaalde folie aan moet brengen. “In feite woon je dan in een soort plastic zak, terwijl je met houtbouw in een soort ademende jas woont.” Ook het isolatiemateriaal dat ze voor deze woning hebben gebruikt, draagt bij aan het wooncomfort. “Als het buiten 30 graden is, willen mensen een koel huis hebben. Natuurlijke materialen, zoals houtvezels, zijn dan een goede keuze.”

Duurzame toepassingen

De bewoners van het huis zelf ervaren het binnenklimaat als prettig, zeker in de winter. Bovendien zorgt het hout  voor een Scandinavische sfeer die mooi past in de landelijke omgeving. En niet alleen het bouwmateriaal is duurzaam, maar ook op andere fronten is nagedacht om het huis zo energieneutraal mogelijk te houden, zo vertelt bewoner Patrick. “In het huis hebben we ‘ademende’ verf gebruikt en de kozijnen zijn van accoya-hout gemaakt. Daarnaast wekken we onze eigen energie op met ongeveer 48 zonnepanelen en we hebben  een warmtepomp van SolarEdge.”

Anderen lazen ook:  Ecologische woning met stro

Al deze duurzame toepassingen zijn voor Patrick en zijn vrouw niet bijzonder, want ze zijn altijd al maatschappelijk bewust geweest en ze nemen graag hun verantwoordelijkheid, ook op duurzaam vlak. “Zo rijden we in een hybride auto en we houden bijvoorbeeld van Italiaanse koffie, maar dan kopen we wel de duurzame variant. Het is voor ons namelijk belangrijk, dat we ook iets terug kunnen doen voor de samenleving!”

Ben je ook geïnteresseerd in houtbouw? ECO+BOUW streeft al zeven jaar lang naar zo groen mogelijk bouwen op een moderne manier. Kijk op www.ecoplus-bouw.nl.

 

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.