Een passiefhuis is een woning die geen, of weinig energie verbruikt. Je mag jouw huis pas een passiefhuis noemen wanneer het energieverbruik per jaar lager is dan 15 kWh/m2.

Passiefhuizen mogen jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m2 verbruiken. Dat is dus maximaal 15 kilowatt per uur, per vierkante meter, per jaar. Deze eis is vastgesteld door de nationale Passiefhuis Stichting. Daarnaast heeft de stichting nog een aantal andere eisen vastgesteld waaraan een woning moet voldoen, voordat dit pand het passiefhuis-certificaat mag dragen. Zo mag er bijvoorbeeld niet te veel lucht via kieren ontsnappen en moet er voorkomen worden dat het huis te vaak oververhit raakt. Deze instantie is ook de enige die een certificaat mag afgeven.

Passiefhuizen verbruiken dus nauwelijks energie. Door zoveel mogelijk warmte vast te houden, kan een huis voldoende verwarmd worden met weinig energie. Dit kun je realiseren door je woning optimaal te isoleren en daarnaast slim gebruik te maken van warmte uit ventilatielucht, maar bijvoorbeeld ook door warmte van de zon.

Isolatie

Een zeer goede isolatie is een absolute vereiste voor passiefhuizen. Dit betekent driedubbel glas en zeer dikke wand-, vloer– en dakisolatie. Daarnaast moet een passiefhuis (nagenoeg) luchtdicht zijn, zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. Het bouwen van de woning moet dus heel precies gebeuren. Dit zodat er geen warmteverlies via kieren, spleten of aansluitingen kan ontstaan. Om een passiefhuis-certificaat te kunnen krijgen, mag er in één uur niet meer dan 60% van de binnenlucht naar buiten ontsnappen. De isolatie moet dus overal continu doorlopen.

Isolatie rol

Ventilatielucht

In een volledig geïsoleerde en luchtdichte woning heerst niet zo’n gezond binnenklimaat. Zo en nu en dan een raam openzetten voldoet dan eigenlijk ook niet om genoeg frisse lucht binnen te krijgen en je huis goed door te ventileren. Daarom is een goed ventilatiesysteem bij een passiefhuis vereist. Als je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, ook wel balansventilatie genoemd, installeert, helpt dit niet alleen voor een prettig binnenklimaat, maar ook om de warmte in je huis vast te houden en dus het energieverbruik te drukken. Een dergelijk systeem zuigt zuivere, koele buitenlucht de woning in en laat de binnenlucht naar buiten. De warmte uit deze binnenlucht wordt op de weg naar buiten afgegeven aan de koele binnenkomende lucht. Zo gaat de warmte niet verloren, maar komt er toch gezonde, frisse lucht binnen.

Anderen lazen ook:  Tips om zuinig met water om te gaan

Maak voor je passiefhuis gebruik van de zon

Passiefhuizen maken optimaal gebruik van zonnewarmte. Door grote raampartijen op het zuiden te richten, warmt je woning sneller op door de aanwezige zon. Belangrijk hierbij is dat ramen genoeg zonne-energie doorlaten. Dit wordt de zontoetredingsfactor genoemd. Bij een passiefhuis moet dit minstens 50% procent zijn. Zoals eerder genoemd zijn er een aantal eisen waaraan een passiefhuis moet voldoen. Een van deze eisen is dat de woning niet te vaak oververhit mag raken. De binnentemperatuur van een passiefhuis mag daarom jaarlijks maar 10% van de dagen boven de 25 graden Celsius uitkomen.

Zeker in de zomer komen dergelijke temperaturen vaak voor door de vele zonuren. Het is daarom belangrijk om ook te zorgen voor voldoende mogelijkheden om je woning te kunnen koelen, bijvoorbeeld door zonnewering. Een koelingssysteem kan ook helpen om oververhitting tegen te gaan, maar hier moet dan wel weer rekening worden gehouden met het feit dat dit systeem niet te veel energie mag verbruiken.

passiefhuis

Kosten passiefhuis

Door extra maatregelen met betrekking tot isolatie en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning liggen de bouwkosten van een passiefhuis logischerwijs wat hoger dan bij een conventionele woning. Specialisten gaan uit van een meerprijs van ongeveer 20%. Deze kosten kunnen uiteindelijk natuurlijk wel weer worden terugverdiend door een lagere energierekening.

Groener Wonen nieuwsbrief