Je huis ventileren is belangrijk om gezond te wonen. Veel mensen zetten weleens de ramen tegen elkaar open om het huis goed te luchten. Dat is goed, maar niet voldoende om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. De frisse lucht is namelijk met een half uurtje alweer verdwenen en dan hopen vocht en stoffen zich weer op in huis.

Nu huizen tegenwoordig goed geïsoleerd worden, is er een mindere luchtstroom van buiten naar binnen en andersom. Isolatie is nodig om warmteverlies te voorkomen, maar daarnaast is goede ventilatie in huis nodig om schone lucht naar binnen te halen en vieze lucht naar buiten te laten. Hoe zorg je voor een goede ventilatie? We helpen je graag op weg met deze tips.

Zorg voor een continue stroom aan frisse lucht

In de meeste huizen zitten er ventilatieroosters boven de ramen of zijn er klepraampjes. Zorg ervoor dat deze zoveel mogelijk open blijven staan. Bij klepraampjes is het wel van belang dat je extra let op anti-inbraakmaatregelen. Zet vooral ook de roosters of raampjes tegen elkaar open, zodat de lucht goed kan doorstromen.

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in huis? Laat deze dan altijd aan staan. Alleen in het geval van een NL-Alert waarbij je ramen en deuren moet sluiten of bij onderhoud van je ventilatiesysteem moet de stekker uit het stopcontact.

Extra ventileren tijdens koken, douchen en wassen

Tijdens het koken, douchen en bij het drogen van de was in huis is het verstandig om extra te ventileren. Zet een extra raam open of zet het ventilatiesysteem in de hoogste stand. Ook als je gaat klussen of wanneer er veel mensen in huis zijn is het slim om extra te ventileren.

Om ervoor te zorgen dat er minder vocht in je huis komt, kun je koken met de deksel op de pan en bij mooi weer buiten de was ophangen. Laat de afzuigkap ook na het koken nog even aan staan zodat alle vervuilde en vochtige lucht weg kan.

Anderen lazen ook:  Huis kopen: Ga je voor groen of karakter?

Extra maatregelen voor een gezonde lucht in huis

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs als je bij een drukke weg woont is de lucht buiten schoner dan binnen. Wil je even luchten en een raam openzetten? Zet dan het liefst wel een raam open aan de andere kant van je huis of lucht buiten de spitsuren.

Naast een goede ventilatie in huis kun je zelf ook nog wat extra maatregelen nemen om vervuilde en vochtige lucht te voorkomen:

  • Rook niet binnen in huis
  • Maak je vloeren droog na het dweilen
  • Laat je mechanische ventilatiesysteem iedere twee jaar onderhouden en maak regelmatig de roosters schoon
  • Maak je ventilatieroosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger
  • Houd je vloerbedekking en gordijnen schoon
  • Laat een pas geverfde slaapkamer eerst even goed luchten voordat je erin gaat slapen

Ook in de winter is het van belang om je huis goed te ventileren. Lees waarom.

Groener Wonen nieuwsbrief