Ieder jaar wordt in Nederland 1,6 miljard kilo aan plastic verpakkingen weggegooid. Ruim de helft daarvan wordt verbrand. Dat moet anders, besloot Bram Peters van plasticverwerkingsbedrijf Save plastics. Daarom ontwikkelde hij de save home, een duurzaam huis waar tien ton afvalplastic in verwerkt zit. Het eerste duurzame huis van plastic bewoont Bram sinds vorig jaar met zijn gezin.

Bij een huis van plastic denk je misschien aan een armzalig hutje met een golfplaten dak dat in een krottenwijk niet zou misstaan. Het plastic huis van Bram, Marlous en hun twee kinderen is allesbehalve een krot. De save home is een luxe vrijstaand huis, van alle gemakken voorzien, en bovendien superduurzaam.

Binnenkijken in een huis van plastic

Comfortabel wonen in een huis van plastic

“Eén pelletkachel verwarmt het hele huis”, vertelt Bram, “en een airco brengt verkoeling in de zomer. Er zit een warmteterugwinsysteem in, maar geen warmtepomp of gasaansluiting, dat heeft de save home niet nodig.” Het huis van plastic is zo gebouwd dat off-grid wonen mogelijk is. “Het dak heeft de optimale hoek voor zonnepanelen en het huis is zo goed geïsoleerd dat de energiebalans precies sluitend is”, aldus Bram.

Bovendien is het comfortabel wonen in een save home, concludeert hij na een half jaar wonen op proef in het huis van plastic. “Waar we bang voor waren, is dat het heel klein en benauwd zou voelen”, zegt Bram, maar die angst bleek ongegrond. De door een architect ontworpen save home bestaat uit geschakelde units die via een corridor met elkaar verbonden zijn, waardoor je in het huis heel wat meters kunt afleggen en je niet steeds in dezelfde ruimte zit. Ook heeft iedereen gewoon een eigen slaapkamer. “Onze kinderen denken zelfs dat dit huis van plastic groter is dan ons vorige huis, terwijl dat drie keer zo groot was”, zegt Bram.

Save home, huis van plastic

Bouwstof voor de toekomst

Dat juist Bram de primeur heeft om in een huis van plastic te wonen, is gezien zijn beroep niet vreemd. Hij is namelijk directeur van Save plastics, een bedrijf dat jaarlijks 1,5 miljoen kilo afvalplastic behoedt voor de verbrandingsoven door er nieuwe voorwerpen voor openbare ruimtes van te maken. Save plastics maakt bijvoorbeeld bermpaaltjes en parkbankjes: onderdelen van het straatbeeld die iedereen kent, maar nauwelijks opvallen. Vanwege die onopvallendheid staat niemand stil bij het feit dat deze voorwerpen van gerecycled plastic zijn gemaakt. Daar liep ook Bram tegenaan, tot zijn vrouw Marlous – ook werkzaam bij Save plastics – met het idee voor een huis van plastic kwam.

Anderen lazen ook:  Meubels van oude kleding

“Marlous zei tegen me: ‘Een klimaatpositieve damwandconstructie snapt niemand, maar een huis van plastic snapt iedereen’”, herinnert Bram zich. “Ze zei: ‘Als je op een luxe manier kunt wonen en werken in afvalplastics, dan snappen mensen dat het een nieuwe bouwstof voor de toekomst kan zijn. Dan kom je ook van dat negatieve imago af.’”

Wonen in tien ton plastic

Tienduizend kilo plastic

Het huis van Bram en Marlous bestaat niet puur uit plastic. Volgens Brams berekening is de tienduizend kilo afvalplastic in het huis goed voor 30% van het totaalgewicht. In de save home zit bijvoorbeeld ook veel glas verwerkt. Een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van de save home was de zoektocht naar hoeveel plastic er werkelijk gebruikt kan worden. “Ooit gingen we uit van een huis dat voor honderd procent uit afvalplastic was opgebouwd”, zegt Bram. “Maar dat kregen de constructeurs niet recht gerekend, dus moest er een stalen frame in. De wanden konden volgens de constructeurs ook niet van kunststof, maar de buitenbekleding, fundering en het dak weer wel.”

Save home, huis van plastic

Het nieuwe wonen

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten er tegen 2030 in ons land bijna een miljoen huizen gebouwd worden om iedereen van een woning te kunnen voorzien. Bram denkt dat de save home ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan de huisvesting – en dat op een duurzame manier.

Het huis van plastic wordt namelijk in een loods gebouwd en gaat op een vrachtwagen naar de klant. Op de bouwplaats hoeft nauwelijks iets te gebeuren: het huis hoef je alleen maar met een kraan neer te zetten. Cement is bijvoorbeeld niet nodig, omdat alles prefab is. “Ik denk dat plastic huizen een rol kunnen gaan spelen in tijdelijke huisvesting en het nieuwe wonen”, zegt Bram. “Het nieuwe wonen betekent voor iedereen wat anders. Omdat we losse, stapelbare elementen maken, moet dat mogelijk zijn.” Het nieuwe wonen zal ook een andere betekenis aan verhuizen geven, schetst Bram: omdat de save homes verplaatsbaar zijn, kun je bij een verhuizing je huis van plastic gewoon meenemen.

Foto’s: Henny van Belkom

Lees het complete interview met Bram in Groener Wonen 01 2021. Bestel jouw exemplaar online via Vipwinkel.nl.