Duurzaam leven, het roept soms veel vragen op. Want hoe doe je dat nu eigenlijk? Leef ik al duurzaam als ik minder vaak de auto pak? Of moet ik volledig veganistisch gaan eten?
Er is niet één duidelijke definitief aan duurzaam leven of duurzaamheid te geven. Waar de een kiest voor groene energie en gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, gaat duurzaamheid er bij een ander om dat er geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Wat jij ook verstaat onder duurzaamheid, duidelijk is wel dat er iets gedaan moet worden aan de klimaatsverandering. Daarbij tellen ook kleine stappen die je zet mee. Als we namelijk allemaal bijvoorbeeld minder plastic gebruiken zal dat de plasticsoep al aanzienlijk verminderen. Om je op weg te helpen naar een duurzaam leven geven we je tien tips.
1. Koop minder
Door te letten op hoeveel je koopt, kun je makkelijkere duurzame stappen zetten. Hoe minder je koopt, hoe minder CO2-uitstoot er ontstaat voor de productie en vervoer van je producten. In plaats van nieuwe kleding of spullen voor in huis te kopen kun je ook een kijkje nemen in de kringloopwinkel of op een tweedehandswebsite.
Ga je iets niet vaker dan een paar keer per jaar gebruiken zoals een snoeischaar? Kijk of je het kan lenen bij iemand in plaats van zelf te kopen. Heb je zelf spullen die je niet meer gebruikt? Gun het een tweede leven en breng het naar de kringloop of verkoop het zelf op een tweedehands website. Is het kapot en versleten? Probeer het eerst te repareren. Kun je het echt niet meer maken? Gooi het dan in de juiste afvalbak.
2. Let op het energielabel
Soms kun je echter ook beter wel voor iets nieuws kiezen. Een nieuwe koelkast is bijvoorbeeld vaak veel energiezuiniger dan een oud model. Door bij elektronica te letten op het energielabel kun je bewuste keuzes maken.
3. Vervang je lampen
Zo’n 15 procent van ons energieverbruik gaat op aan verlichting. Een simpele stap naar een duurzaam leven is om je lampen te vervangen voor LED lampen. Met een LED lamp verbruik je ongeveer 85 procent minder energie dan met een gloeilamp en zo’n 75 procent minder energie dan een hallogeenlamp.
4. Koelkast op juiste temperatuur
De ideale temperatuur voor de koelkast is 4°C. Bij die temperatuur bederft vlees het minst snel en kun je jouw voedsel het langst goed houden. Stel je koelkast dus in op deze temperatuur. Heb je een draaiknop met standen? Het kan per koelkast en plaats van de koelkast verschillen welke stand je zou moeten gebruiken. De beste manier op de temperatuur te bepalen is met een koelkastthermometer.
Als je dan toch bezig bent met de koelkast, kijk ook eens naar je diepvries. Zit er veel ijs in je diepvries? Dan is het tijd om hem eens te ontdooien. Een à twee keer per jaar je diepvries ontdooien helpt je om energie te besparen.
5. Eet vaker plantaardig
De vleesindustrie veroorzaakt een groot deel van de CO2-uitstoot. Door minder vlees te eten kun je die uitstoot helpen verkleinen. Zet dus wat vaker een plantaardige maaltijd op tafel. Vind je het lastig om meer plantaardig te eten? Lees hier onze tips.
6. Ga voor groene stroom
In 2019 is er al 18 procent meer groene stroom gebruikt dan het jaar daarvoor. Dat is goed nieuws, want groene energie ontstaat uit het gebruik van natuurlijke bronnen. Groene stroom wordt opgewekt door duurzame, hernieuwbare bronnen als waterkracht, zonne-energie, biomassa uit afvalstromen en windenergie. Als je de mogelijkheid hebt, kun je zelf groene energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of een eigen windmolen neer te zetten. Heb je die mogelijkheid niet? Dan kun je gaan voor een energieleverancier die groene stroom levert, zoals Greenchoice.
7. Duurzaam leven en de tuin
Een duurzaam leven betekent ook bewust omgaan met het leven om je heen. Om te beginnen in je eigen tuin. Door meer groen in je tuin te brengen help je dieren in hun zoektocht naar voedsel. Een groene en levende tuin helpt daarnaast ook wateroverlast tegen te gaan. Een ideale natuurlijke tuin is 70 procent groen en 30 procent verharding. Bekijk ook deze tips van een hovenier voor een duurzame tuin.
8. Groendak
Wat ook helpt om het riool te ontlasten en de biodiversiteit te stimuleren is een groendak. Deze daken trekken veel dieren als bijen en vlinders aan en vangen het regenwater op.
9. Isoleer en dicht naden en kieren
Duurzaam leven betekent ook duurzaam wonen. Een goede isolatie in huis zorgt ervoor dat je minder warmte verliest en dus energie bespaart. Wanneer het isoleren van je huis nog een te grote investering is, kun je al wel vast beginnen met het dichten van naden en kieren.
10. Maak milieuvriendelijk schoon
Het is niet ieders favoriete klusje, maar het is af en toe echt nodig om je huis schoon te maken. Door het op een milieuvriendelijke manier schoon te maken is de klus wat minder erg. Voor de meeste klusjes heb je geen apart schoonmaakmiddel nodig, maar kun je gewoon water, natuurazijn en groene zeep gebruiken.
Dank voor dit handige overzicht met bruikbare tips. Wellicht nog een interessante aanvulling om het internetgebruik iets duurzamer te maken:
Je kan ook gebruik maken van een duurzamere zoekmachine, zoals Ecosia (zoekresultaten via Bing) of ZoekGroen (zoekresultaten via Google). Dan worden dankzij je dagelijkse zoekopdrachten droge/kale gebieden omgevormd naar groene landschappen.