Velen kiezen voor een onderhoudsvrije tuin omdat ze het werken in een tuin teveel werk vinden of geen groene vingers hebben. Toch is dat zonde, want je tuin kan een positief effect hebben op het milieu. Meer groen in onze tuinen helpt om wateroverlast tegen te gaan en geeft dieren een veilige plek waar ze voedsel vandaan kunnen halen. Om je op weg te helpen geeft Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers graag tips voor een duurzame tuin.

“Veel mensen weten niet dat het koolwitje bijvoorbeeld zijn eitjes op brandnetels legt”, vertelt Dionysios. “Verwijderen we massaal die brandnetels, dan verdwijnt ook het koolwitje. Een tuin is een levend organisme, we zouden deze meer moeten accepteren zoals het is. Wie een echt mooie tuin wil, leert van de natuur. Veel mensen zien het als een last om in de tuin te werken. Maar het helpt je juist om een goede kijk op de wereld te houden.”

Tips voor een duurzame tuin

  • Regel 1: zorg voor een gezonde bodem. Dat is een bodem waar voldoende regenwormen van nature aanwezig zijn en die je makkelijk omschept. Is de bodem keihard, maak de bodem dan losser. Gebruik compost om de bodem gezonder te maken.
  • Tegels eruit, meer groen in de tuin. Dat hoeft niet onderhoudsintensief te zijn. Zorg dat de onderste laag beplanting goed dichtgroeit, zo heeft onkruid weinig kans.
  • Plaats minimaal één boom in de tuin. Lukt dat niet, kies dan voor een pergola en laat deze begroeien. Een hoogte-element in de tuin maakt het spannender, geeft schaduw en zorgt voor een koele plek om te zitten in de zomer.
  • Een groendak houdt water vast en geeft het geleidelijk af aan de grond.
  • Accepteer dat planten over de rand van borders heen groeien. Zijn ze uitgebloeid, dan hebben ze ook een functie. Knip ze niet af, maar geniet van de sierwaarde van een vruchtje of pluim. Vogels, vlinders en insecten zijn er blij mee.
  • Kijk of het mogelijk is materialen te hergebruiken. Gebruik je nieuwe materialen, kies dan voor FSC hout of houtsoorten die van nature hard zijn zoals eiken.
  • Respecteer de diersoorten in de omgeving van je huis. Ga je ergens wonen en staan er al bomen en struiken, probeer deze zoveel mogelijk te behouden.
Anderen lazen ook:  Hoe zorg je voor een gezond binnenklimaat?

 

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Lees het complete artikel in Groener Wonen 01 2020.