Naast ecocampings en -hotels zijn er ook talloze andere opties om in eigen land er even tussenuit te gaan en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk minimaal te houden. Misschien zou je er niet gelijk aan denken, maar je kunt bijvoorbeeld milieuvriendelijk overnachten in een boomhut, duurzame B&B of zelfs in een authentieke nomadentent.

Milieuvriendelijk overnachten in een boomhuis

Foto: Origineelovernachten.nl

Milieuvriendelijk overnachten in een boomhuis

Laat je ultieme kinderdroom werkelijkheid worden en ga milieuvriendelijk overnachten in een echt boomhuis! Het aantal boomhutten in Nederland waar je kunt verblijven groeit hard. Je kunt uit alle soorten en maten kiezen: van primitieve hutten tot volledig uitgeruste luxe suites. Ontwaak op enkele meters boven de grond, tussen de ritselende bladeren en met fluitende vogeltjes op de achtergrond. De boomhutten bevinden zich vaak op een camping en zijn te vinden in onder andere Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg. Ideaal om even op adem te komen tijdens een verblijf midden in de natuur.

De Groene Gevel

De Groene Gevel – vegan paradijs

Van vegan paradijs tot tiny house

Wil je een milieuvriendelijk en bijzonder nachtje weg, maar weet je nog niet waarheen? Kijk dan eens op eco-logies.nl. Op dit inspiratieplatform vind je prachtige plekjes voor duurzame  en energieneutrale overnachtingen in eigen land.

Boek bijvoorbeeld een verblijf in vegan paradijs De Groene Gevel in het Woerdende Verlaat, Zuid-Holland. Met veel liefde hebben eigenaren Ellen en Gilbert op de plek van een oude stal een ecolodge gebouwd. Door haar vroegere werk als kok weet Ellen als geen ander de lekkerste vegan en vegetarische maaltijden te bereiden. Waar het mogelijk is gebruikt ze voor ontbijt, lunch en diner groenten en fruit uit hun eigen tuin. Verser kan het niet! Het vakantiehuis wordt daarnaast ook schoongemaakt met ecologische en vegan producten.

Liever genieten van de knusheid van een tiny house? Boek dan een verblijf in Tiny Nature op de Veluwe. Van tiny houses, duurzame B&B’s, groene vakantiewoningen tot aan eco-hotels; ECO logies heeft allemaal!. En nog leuker: Er komen steeds nieuwe ECO logies bij!

Milieuvriendelijk overnachten in B&B Het Vinkenest

NIJVERDAL – Bed & Breakfast Het Vinkenest – Foto: Lenneke Lingmont

Anderen lazen ook:  Duurzame vakantie: Waddeneilanden

Duurzame Bed & Breakfast

Milieuvriendelijk overnachten met wat meer luxe kan natuurlijk ook. Slaap een nachtje in een van de vele duurzame B&B’s in Nederland. Een daarvan is Het Vinkenest in het Overijsselse Nijverdal. Deze volledig nieuw gerealiseerde Bed & Breakfast met eigen entree is gebouwd met duurzaamheid als uitgangspunt. Alle ruimtes zijn voorzien van vloerverwarming. Deze wordt aangestuurd door een combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp. Ook wordt er gebruik gemaakt van zeepdispensers en ledverlichting en wordt het afval gescheiden. Dankzij de moderne en comfortabele inrichting van deze verblijfsplaats waan je jezelf in een luxe hotel, terwijl je geniet van de persoonlijke service van een B&B.

Combineer een bezoek aan het Vinkenest met wandel-, fiets- of mountainbiketochten in de omgeving. Ook het Memory Vrijheidsmuseum, de Canadese begraafplaats en Natuurmuseum Holterberg liggen in de buurt.

Foto: Texelyurts.nl

Overnachten in een originele nomadentent

Slapen in een yurt, ofwel nomadentent, is net even iets anders. Deze van oorsprong Mongolische tent is uitgegroeid tot een populaire accommodatie tijdens vakanties. In Nederland vind je yurts op verschillende plekken, zoals in het Drentse Dwingeloo, het Zuid-Limburgse Valkenburg of op Texel. De tenten op Texel zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wolvilt en canvas en staan vaak op kampeerterreinen. De ronde binnenruimte van een yurt voelt geborgen aan, wat samenzijn extra bijzonder maakt.

Nationaal park Hoge Veluwe

Wegdommelen in een compleet houten huisje

In het Gelderlandse Otterlo staat een hut die in samenwerking met Natuurmonumenten is gebouwd met duurzaam hout uit het naastgelegen bos. Het dak van dit chalet is bedekt mos en heide en de hele inrichting is van hout, zelfs de lampen. In dit verblijf is plek voor maximaal zes personen. Het houten chalet staat aan de rand van camping Resort De Wije Werelt in Otterlo, midden in de Veluwse natuur. Combineer een verblijf in dit chalet met een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe en met een wandeltocht door natuurgebied Planken Wambuis.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame vakanties en activiteiten vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.