Veel ijs in je diepvries zorgt ervoor dat deze minder goed koelt en dus meer energie verbruikt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder ruimte hebt en de lades lastiger te openen zijn. Je diepvries ontdooien vergt wat tijd, maar het zal je ook energie besparen.

Het is goed om een à twee keer per jaar je diepvries te ontdooien. Het is geen moeilijke klus, maar het kan wel even duren. Met deze stappen kun je snel je diepvries ontdooien.

Voordat je begint met je diepvries ontdooien

De eerste stap is natuurlijk je diepvries leeg maken. Plan van tevoren een dag in waarop je je diepvries gaat ontdooien, zodat je voor die dag al veel eten kan opeten. Eten wat nog in je diepvries overblijft, kun je tijdens het ontdooien bewaren in een koelbox of koeltas. In de winter kun je ook prima tijdelijk even buiten je voedingswaren neerzetten. Wanneer het vriest is het immers koud genoeg buiten. Is je diepvries leeg? Dan trek je de stekker uit het stopcontact en zet je de deur open.

Water opvangen

Wanneer je diepvries begint te ontdooien, komt er natuurlijk veel water vrij. Op de bodem van je diepvries kun je een brede bak plaatsen om het smeltwater op te vangen. Plaats rondom je diepvries daarnaast handdoeken of kranten om de rest van het water op te vangen. Vervang deze regelmatig en gooi de bak leeg wanneer deze vol is.

Vervolgens is het wachten tot al het ijs is gesmolten. Zou je willen dat je diepvries ontdooien wat sneller gaat? Zet dan een pan met kokend water onderin je diepvries en sluit de deur. Heeft je vriezer een lade? Vul dan de lade met heet water. Plaats ook bij deze methode een bak in je diepvries om het water op te vangen en leg een handdoek neer.

Anderen lazen ook:  Duurzaam en comfortabel wonen in de winter

Klaar met ontdooien?

Wanneer je diepvries ontdooit is, droog je het met een handdoek. Dit is ook meteen een goed moment om je diepvries even schoon te maken van binnen. Ben je klaar? Dan kan de stekker weer in het stopcontact en kun je de voedingswaren weer terugleggen.

Lees ook: Energie besparen in de keuken

Groener Wonen nieuwsbrief