Sommige mensen kennen Rens de Rooij als de bevlogen hovenier die tuinen aanlegt in televisieprogramma’s als Uitstel van Executie van RTL4. Wie even op zijn website kijkt, ziet dat Rens meer doet dan gewoon tuinen aanleggen: hij is een warm pleitbezorger van de groene, levende tuin. Groener Wonen ging bij hem op bezoek om hem te vragen naar zijn visie op de natuurlijke tuin.

Het enthousiasme voor natuurlijke tuinen spat ervan af bij hovenier Rens de Rooij uit Hillegom. Vol vuur spreekt hij over het nut van inheemse planten, planten die van nature in Nederland voorkomen zoals smeerwortel en grote kattenstaart en die zo waardevol zijn voor vlinders en bijen. En over bessenstruiken zoals vlier en sleedoorn waar de vogels heerlijk van kunnen snoepen.

 

Natuurlijke tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij (39)

Minder netjes tuinieren

Volgens Rens is het noodzakelijk dat we allemaal wat minder netjes gaan tuinieren en afgevallen blad in de border laten liggen, zodat insecten hier een schuilplaats kunnen vinden en vogels lekker tussen het blad kunnen scharrelen op zoek naar eten.

Onkruid biedt ook veel voedsel aan allerlei dieren, maar de meeste mensen halen dat toch liever weg. ,,Dat is te begrijpen, maar als je een wat grotere tuin hebt, zou je van je gazon wel een wildebloemenweide kunnen maken. Maai het gras niet, maar laat het in bloei schieten. Je zult zien dat er ook andere planten in het gazon opkomen zoals margieten, kaasjeskruid en klaprozen.

Diervriendelijke inspiratie tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij (32)

Diervriendelijke tuin

Na de bloei vormen de planten zaad waar de vogels weer blij mee zijn. Een gewoon gazon is natuurlijk wel beter dan bestrating, het water kan dan namelijk goed de grond inzakken, maar voor het dierenleven biedt het weinig. Alleen de merels en lijsters vinden er regenwormen en zijn graag op het gazon.’’ Voor wie een bloemenweide te ver gaat, heeft Rens nog wel een andere tip. ,,Maai het gazon, maar laat de randen met rust zodat hier madeliefjes en klaver kunnen groeien.’’

Anderen lazen ook:  De tuin in met Karin Bloemen

Diervriendelijke inspiratie tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij (37)

Ideale natuurlijke tuin

De ideale levende en natuurlijke tuin biedt volgens Rens de Rooij een verhouding van 70 procent groen en 30 procent verharding. In hele kleine tuinen kan die verhouding iets anders liggen, want er moet wel voldoende ruimte zijn voor het terras en een pad naar de schuur. Je kunt ook (deels) voor halfverharding zoals grind of boomschors kiezen, zodat regenwater toch in de grond kan zakken.

Van muren en schuttingen is Rens geen fan. ,,Als je een haag plant, kan bijvoorbeeld de egel gemakkelijk van de ene tuin naar de andere lopen. Staat er toch een schutting, dan zijn wij ervoor om die zo snel mogelijk te laten begroeien met klimplanten. Vogels nestelen bijvoorbeeld graag in een klimop.

Voor vogels is het belangrijk dat de tuin zowel schuil- en nestgelegenheid als voedsel biedt. Dat kan bijvoorbeeld wel met een eik, maar niet met een palm. Rens: ,,Die exoten doen verder helemaal niets voor de natuur in je tuin. Daarom heb ik al zeker vijftien jaar geen olijfbomen en palmen meer aangeplant. Dus als je de ruimte hebt, plant eens een eik. Hierop leven wel 700 organismen, op een dakplataan slechts twee!’’

Diervriendelijke inspiratie tuin - Hoveniersbedrijf de Rooij (1)

Natuurlijke tuinen steeds populairder

De laatste jaren is de belangstelling voor natuurlijke tuinen enorm toegenomen, merkt de hovenier. Als gevolg van de klimaatverandering wisselen perioden van droogte en hoosbuien elkaar af en is het nog belangrijker geworden dat regenwater wordt opgevangen in de tuin. ,,Maar je merkt op die snikhete dagen ook hoe belangrijk groen is’’, zegt Rens. ,,Loop op een warme dag maar eens door een buurt met jaren 30-woningen en ruime tuinen. Daar vind je veel groen en hoge bomen en kan het wel 10 graden koeler zijn dan in dichtbebouwde wijk zonder tuinen.’’

Het complete interview met Rens de Rooij lees je in Groener Wonen 3-2019.

Foto’s: Maartje de Rooij en Mariëlle van Delft (portretten Rens de Rooij).