Niet alleen in de wintermaanden kunnen vogels hulp gebruiken bij het verzamelen van voedsel. Ook in het voorjaar en in de zomer hebben ze soms moeite om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zijn de vogels in de winter nog druk bezig met het overleven in de kou, in de lente en zomer hebben ze vooral energie nodig om veel te kunnen bewegen. Het is namelijk een drukke tijd. Ze gaan partners zoeken, nesten bouwen en hun jongen grootbrengen. Ook bereiden ze zich aan het einde van de zomer alweer voor op de koude wintermaanden of vlucht naar het zonnige zuiden.

roodborstje

In de lente en zomer hebben vogeltjes vooral behoefte aan kalk en eiwitten. Deze halen ze uit rupsen, wormen en insecten. Wanneer het hard heeft geregend of gewaaid, zijn deze diertjes niet meer zo makkelijk te vinden. Door het klaarzetten van fijngestampte eierschillen krijgen ze in ieder geval de nodige hoeveelheid kalk binnen.

Wil je nog meer weten over vogels en hun voedsel? Vogelbescherming Nederland heeft nog meer tips.

Groene tuin

Als de zomer ten einde loopt en het iets kouder wordt, komen de vogels ook af op struiken en bomen met bessen, bottels of sierappeltjes waar ze van kunnen snoepen. Deze vruchten zitten vaak vol vitamines. Groen in de tuin zorgt voor een extra voedselbron. Daarnaast zijn bomen en struiken in de tuin ook geschikt om in te schuilen of onder te kunnen scharrelen. Struiken waar ze dol op zijn, zijn onder andere struikkamperfoelie, kardinaalshoed en fazantenbes.

mus

Genoeg eten voor vogels

Zijn vaste planten of eenjarige bloemen in je tuin uitgebloeid, laat ze dan gewoon staan. Daarin zijn vaak nog insecten te vinden, die de vogels kunnen opeten. Ook kun je in de zomer vogelvoer en een bakje water klaarzetten. Ze voelen zelf prima aan wanneer ze genoeg gegeten hebben.

Anderen lazen ook:  Zelf ijsjes maken

Wil je ze extra verwennen? Probeer dan eens deze taart voor vogels.

Groener Wonen nieuwsbrief