Wil je duurzamere keuzes maken bij het verzorgen van je huisdieren? Dat kan. Door te letten op voeding, speeltjes en het afval dat ze produceren kun je milieubewuste keuzes maken. Laat je inspireren door deze duurzame tips voor huisdieren.

Een nieuw huisdier

Overweeg je om een nieuw huisdier aan te schaffen? Neem een kijkje in het asiel of bekijk de herplaatsers op de website van Hart voor Dieren. Het is beter om een dier over te nemen uit het asiel of van iemand die er niet meer voor kan zorgen dan uit een nieuw nestje. Zo maak je een dier erg blij en heb jij een gezellig huisdier. Heb je een kat of hond? Laat deze dan op tijd steriliseren of castreren om ongewenste nestjes te voorkomen.

Duurzame tips voor huisdieren

Hamsters, cavia’s en konijnen eten plantaardig voer en eten daardoor ongemerkt al milieubewust. Het voer voor honden en katten bestaat voor een groot deel uit vlees en vis. Dit zijn vaak bijproducten zoals orgaanvlees en hanenkammen. Vlees dat wij mensen niet eten. Het is niet verstandig om katten en honden plantaardig eten voor te schotelen. Vooral katten hebben vlees nodig voor hun gezondheid. Doordat ze voornamelijk bijproducten eten, maakt het voor het milieu ook weinig uit.

Voedingskeuze

Wanneer je kat of hond niet kieskeurig is, kan je eventueel vaker droogvoer geven in plaats van natvoer. Natvoer bederft vaak eerder en heeft door de productie een hogere milieubelasting. Bij de keuze voor het voer staat de gezondheid van je huisdier echter voorop. Als jouw kat bijvoorbeeld weinig drinkt, is natvoer weer een betere keuze om vocht binnen te krijgen. Er is ook biologisch voer op de markt voor honden en katten, zoals dat van Yarrah. Laat je adviseren door de dierenarts om te zien of je kan wisselen van voer.

Als je voeding gaat kopen, koop het liefst een grote zak in plaats van kleinere zakken. Met een goede clip op de zak of door het voer te bewaren in vershoudboxen kun je het zo lang mogelijk vers houden.

Spullen voor je huisdier

Wanneer je een huisdier aanschaft, wil je hem of haar natuurlijk een fijn plekje in huis geven. Daarvoor heb je spullen nodig als bijvoorbeeld een kooi, kattenbak, mandje en speeltjes. Het is natuurlijk ook leuk om je huisdier af en toe te verwennen met een nieuw speeltje. Over het algemeen hebben spullen voor je huisdier weinig impact op het milieu. Een aantal duurzame tips voor huisdieren waar je op kan letten:

  • Koop niet te veel spullen. Heb je echt drie verschillende hondenriemen nodig of is eentje ook genoeg?
  • Waar het kan, koop tweedehands. Let er wel op dat sommige dieren het niet prettig vinden als ze de geur van een ander dier ruiken. Ontsmet tweedehands spullen altijd goed en kies soms liever voor nieuw.
  • Laat jouw huisdier speeltjes vaak links liggen wanneer de nieuwigheid eraf is? Stop dan tijdelijk speeltjes weg en haal ze na een tijdje weer tevoorschijn. Zo heb je toch een ‘nieuw’ speeltje zonder iets te kopen.
  • Zoek je een houten hok voor je konijn? Kies dan hout met het FSC-keurmerk en verf op waterbasis. Geïmpregneerd hout is geen goede keuze, dat kan giftig zijn als je konijn eraan knaagt.
Anderen lazen ook:  Antiaanbaklaag van PFAS, wat nu?

Ontlasting

Om hondenpoep op te ruimen gebruiken veel mensen een plastic zakje. Dat is natuurlijk beter dan niks, maar je kan ook kiezen voor een biologisch afbreekbaar zakje. Voor de kooi van je konijn of cavia kun je oude kranten en zaagsel gebruiken. Probeer het gebruik van plastic te vermijden. Voor de kattenbak zijn er biologisch afbreekbare kattenbakvullingen. Gooi kattenbakkorrels nooit in de gft-container maar bij het restafval.

Extra tip voor dierenliefhebbers: 100% DIERZAAM

Natuurlijk wil je jouw huisdier goed verzorgen. Maar wist je dat je ook andere dieren kan helpen door een groene keuze in huis te maken? Energieleverancier Greenchoice heeft een speciaal groene energie contract genaamd 100% DIERZAAM. Voor iedereen die overstapt naar dit contract investeren zij in zonnepanelen op de daken van de dierenopvangcentra in Nederland. Het bedrag dat de opvangcentra door de zonnepanelen aan energiekosten besparen, kunnen zij weer investeren in het welzijn van de dieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met het bespaarde bedrag:

  • 3 maanden lang 33 honden voeden
  • 43 katten een week lang opvangen
  • 94 uitgebreide medische checks
  • 125 ritjes van de dierenambulance

Bekijk hoe jouw investering in groene energie de dieren in opvangcentra kan helpen:

Groener Wonen nieuwsbrief