Steeds meer mensen kiezen voor plantaardig eten. Dat is een goede verandering voor het klimaat. De vleesindustrie is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de milieubelasting. Kun je wel wat tips gebruiken om meer plantaardig te eten? We hebben een aantal tips en voordelig voor je op een rij gezet.

Voordelen van plantaardig eten

  • Plantaardig eten voorkomt dierenleed
  • Het is minder belastend voor het milieu
  • Het is gezond. Door plantaardig te eten kies je waarschijnlijk ook vaker voor groeten en fruit. Ook kan het helpen bijvoorbeeld hartziekten te voorkomen en het helpt je afvallen. Een aantal wetenschappelijk onderbouwde voordelen van plantaardig eten lees je hier.

Kies een vleesvervanger

De makkelijkste manier om te beginnen met plantaardig eten is door je stuk vlees te vervangen. In Nederland zijn we van vroeger uit gewend om vaak aardappelen, groenten en vlees te eten. Vervang dat stuk vlees eens door een vleesvervanger uit de supermarkt. Er zijn tegenwoordig veel lekkere en betaalbare vervangers op de markt.

Eet meer peulvruchten

Vlees weglaten en simpelweg alleen maar meer groenten opscheppen is niet altijd een goede optie. Wanneer je vlees niet vervangt, mis je vaak essentiële vitamines als vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit. Voor je gezondheid is het daarom goed om naast groenten ook bijvoorbeeld ei, noten of peulvruchten als bonen en kikkererwten in je gerecht te verwerken.

Maak een weekmenu

Plantaardig eten is als beginneling makkelijker als je vooraf al weet wat je gaat maken. Stel daarom iedere week een weekmenu samen en plan wat je gaat eten. Zo voorkom je dat je uit gebrek aan inspiratie bij het avondeten weer terugvalt op je oude vertrouwde stukje vlees.

Vind je het lastig om gelijk de hele week veganistisch te eten? Leg niet te veel druk op jezelf en probeer te starten met één dag plantaardig eten. Door steeds kleine stapjes te zetten is het makkelijker om je eetpatroon aan te passen.

Anderen lazen ook:  Duurzame tips voor huisdieren

Probeer nieuwe recepten uit

Er is genoeg inspiratie voor heerlijke plantaardige recepten. Snuffel bijvoorbeeld eens rond in onze receptenverzameling of haal inspiratie uit tijdschriften als V’GAN Lifestyle Magazine. Het magazine laat je zien dat plantaardig eten helemaal niet saai hoeft te zijn. Je kan heerlijke recepten op tafel zetten zonder dierlijke producten te gebruiken.