In Nederland is vorig jaar 18 procent meer groene stroom opgewekt dan het jaar ervoor, dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Met name de productie uit zonne-energie nam toe vorig jaar.

Groene stroom dat is opgewekt met zonne-energie, windenergie en biomassa was in 2019 goed voor 18 procent van het total energieverbruik in Nederland. In 2018 lag dit percentage nog op 15 procent. Er is vooral meer zonne-energie opgewekt. De productie van zonne-energie is met 40 procent gestegen: van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019.

Meer zonne-energie

De grote stijging van de productie van zonne-energie is met name toe te schrijven aan nieuwe, grote installaties op daken van gebouwen en op de grond. Zo ging eind 2019 in Groningen het grootste zonnepark van Nederland in productie met maar liefst 315.000 zonnepanelen.

Windenergie beperkt gegroeid

Windmolens zijn nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de elektriciteitsproductie. Ze zijn goed voor 49% van de opgewekte groene stroom. Dit aandeel is in 2019 echter lager dan in 2018. In 2018 waren ze verantwoordelijk voor 54% van de groene stroom.

Het windmolenpark in Nederland is het afgelopen jaar ook nauwelijks gegroeid. Op zee zijn er geen nieuwe windmolens bijgekomen. Op het land nam de capaciteit van windmolens per saldo wel enigszins toe met 70 megawatt naar 3.500 megawatt. De totale productie van stroom uit windenergie is vorig jaar wel licht gestegen met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Zelf ook groene stroom opwekken?

Wil jij ook zonnepanelen op je dak? In het zonne-energie dossier in Groener Wonen 01 2020 vertellen we je over de verschillende keuzes die je hebt, over nieuwe trends en ontwikkelingen, én over keurmerken.

Wanneer je zelf geen ruimte hebt voor zonnepanelen of de investering bijvoorbeeld niet wilt of kunt maken, maar wel zelf groene stroom wilt opwekken, kun je ook kiezen voor een duurzame energieleverancier. Zo maakt Greenchoice bijvoorbeeld gebruik van 100% Nederlandse stroom, waardoor je zelf groene stroom in huis kan hebben zonder grote investeringen.

Anderen lazen ook:  Duurzaam omgaan met warm tapwater

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.